Τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου εξάμηνου μετά τον επιτυχή εταιρικό μετασχηματισμό της εταιρίας ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η MYTILINEOS.

Τα επίπεδα ρεκόρ του 2017 που προέκυψαν αμέσως μετά την στρατηγική δομική αναδιαμόρφωση αναμένεται να επαναληφθούν και γιατί όχι να ξεπεραστούν.

Η MYTILINEOS σταθεροποιεί τις θετικές επιδόσεις της και σταδιακά μειώνει τον δανεισμό της, αποφασίζοντας παράλληλα να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της. Η εταιρία καταγράφει ισχυρά οικονομικά μεγέθη σε όλους τους τομείς της και ιδιαίτερα στον κλάδο της Μεταλλουργίας που κατέγραψε ιστορικά υψηλή επίδοση.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, η οποία οδήγησε τα οικονομικά μεγέθη της MYTILINEOS σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2017, τα αποτελέσματα του Α ΄εξαμήνου 2018 επιβεβαιώνουν τη δυναμική επίτευξης υψηλών στόχων που τέθηκαν εξ αρχής».

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας συνολικά, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €83,9 εκατ. έναντι €80,7 εκατ. το Α΄ εξάμηνο του 2017. Ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε υψηλός, αφού διαμορφώθηκε στα €717,1 εκατ. Επιπλέον, η εταιρία συνεχίζει να κυριαρχεί σε χρηματοοικονομικό επίπεδο. Η πληρωμή μερίσματος ύψους €45,7 εκ. δηλαδή €0,32 ανά μετοχή για τα κέρδη της χρήσης 2017 δημιουργεί ισχυρές ταμειακές ροές και μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρίας. Ταυτόχρονα τα κέρδη για τους μετόχους έχουν αυξηθεί κατά 4%, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανεβαίνουν στα €0.587 από €0.564 του προηγούμενου εξαμήνου.

Ο Τομέας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου κατέγραψε κύκλο εργασιών €236,2 εκατ. έναντι του €237,9 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή ωστόσο δεν δημιουργεί πιέσεις για την εταιρία καθώς αφενός οφείλεται ξεκάθαρα σε εξωγενείς παράγοντες και αφετέρου μπόρεσε να καλυφθεί από την ιστορική ανάπτυξη του Τομέα Μεταλλουργίας. Συγκεκριμένα, υπήρχε μειωμένη ζήτηση για το σύνολο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η MYTILINEOS να διατηρήσει έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεταξύ των υπολοίπων ιδιωτών παραγωγών. Βασική αιτία της ελλιπούς ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες του τελευταίου εξαμήνου καθώς και διαθεσιμότητα υψηλών υδάτινων αποθεμάτων.

Παρόμοια, ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών συνέχισε να κατέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ελληνικών κατασκευαστικών χάρη στις εξαγωγές και στην δραστηριοποίηση του στο εξωτερικό. Εκτός της ανάληψης πολλών νέων κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοσημείωτη δυναμική κατέγραψε η θυγατρική METKA EGN, η οποία υπέγραψε σύμβαση ύψους €200 εκ. με την Talasol Solar S.L.U. θυγατρική της Ellomay Capital Ltd., για την υλοποίηση μιας μονάδας ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Ισπανία.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας κατέγραψε σημαντική άνοδο η οποία οφείλεται τόσο στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρίας όσο και σε μια σειρά συγκυριών σε διεθνές επίπεδο οι οποίες προκάλεσαν αυξημένη μεταβλητότητα στον κλάδο, επηρεάζοντας σημαντικά τόσο τις τιμές αλουμινίου όσο και της αλουμίνας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ που έπληξαν άμεσα το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου, τη Rusal. Έτσι, ο Τομέας κατέγραψε άνοδο στον κύκλο εργασιών σε €283,5 εκατ., από €275,1 εκατ. που βρισκόταν το Α΄ εξάμηνο του 2017.

Για το Β’ Εξάμηνο του 2018 διαγράφονται εξίσου θετικές προοπτικές. Σημαντικά γεγονότα αναμένεται να ακολουθήσουν που θα επηρεάσουν δυναμικά την οικονομική επίδοση της εταιρίας. Καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις στον τομέα του αλουμινίου σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Εκτός αυτού, τόσο η γεωγραφική εξάπλωση του Τομέα Έργων και Υποδομών, όσο και η ανταγωνιστική λειτουργία των ενεργειακών μονάδων σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενων τιμών CO2 σε συνάρτηση με την περαιτέρω ανάπτυξη στη λιανική της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, παρουσιάζουν επίσης ισχυρές προοπτικές για τα επόμενα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.