Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελαφρά καλύτερο του αναμενόμενου φετινό προϋπολογισμό, αφού συζητήσει πρώτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στγην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να αντιστρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι. Έχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενόμενου. Η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%.»

Nωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC είχε μεταδώσει ότι η «Αθήνα έχει συμφωνήσει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο οι αγορές αγωνιούν για το αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή αν θα αλλάξει γνώμη στην πορεία».

Το δίκτυο επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο, στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτίμησε το CNBC.

Διαβάστε επίσης:

Σενάριο «εξωτερικού» και «εσωτερικού» για τις συντάξεις