Μέχρι τέλους
Μέχρι τέλους Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Πιέρρος
regling_ellada_diloseis
Οικονομία

Ρέγκλινγκ: «Καμπανάκι» και συστάσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα

«Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό», συμπλήρωσε

Σε συστάσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας προέβη ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και πριν από την πανδημία.

Η Ελλάδα κατέγραψε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2021 (στις πρώτες θέσεις εντός της Ευρωζώνης), ωστόσο συνεχίζει να έχει δυσθεώρητο χρέος (πάνω από 200% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10,2 δισ.ευρώ.

«Σημειώθηκε πρόοδος»

Στην ανακοίνωση του ESM, με την οποία επικυρώνει την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τις αποφάσεις για τις δόσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει:

«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».

«Όπως πριν την πανδημία»

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε ότι «το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό» και υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής «σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία».