Στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση «έβγαλε από το συρτάρι» το σχέδιο που είχε καταθέσει λίγους μήνες νωρίτερα το ΤΧΣ, το οποίο παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια ταχύτερης εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και το Asset Protection Scheme.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ΤΧΣ επεξεργάζεται το εν λόγω σχέδιο και συζητά με τις τραπεζικές διοικήσεις, αν και αυτό βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, είναι όλα στα χαρτιά», αναφέρουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη, διατυπώνοντας έντονες επιφυλάξεις καθώς ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι επιμέρους παράμετροι ώστε να κρίνουν κατά πόσο είναι μια τέτοια λύση «θα κάνει καλό ή κακό» στον κλάδο.

«Η συζήτηση για ένα τέτοιο σχήμα είναι εξαιρετικά συνθέτη και τεχνική καθώς απαιτεί την ανάπτυξη πλαισίου το οποίο θα αφορά σε αποτίμηση των δανείων, έγκριση από την DG Comp, το business plan του σχήματος, καθώς και θέματα τιτλοποιήσεων και μεταβίβασης των δανείων», αναφέρει στο insider.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας. Σημειώνει δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το asset class για το οποίο θα γίνει η συζήτηση, εάν δηλαδή θα πρόκειται για στεγαστικά δάνεια ή δάνεια μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη και έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τον συντονισμό του ΤΧΣ, προϋποθέτει χρόνο και δεν φαίνεται ότι θα μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος στα μάτια των επενδυτών. Άλλες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για 6-7 μήνες και άλλες για 18 μήνες.(DG Com).