Απόφαση-σταθμό για τους δημόσιους υπαλλήλους με την οποία διατάσσεται η επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα αλλά και το επίδομα αδείας σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά. Πρόκειται για επιστροφές ποσών της περιόδου 2014,2015,2016 με τα ποσά να κυμαίνονται από 500 έως 1.437,50 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα ήδη χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν την επιστροφή των κομμένων δώρων, ενώ η Νομική Υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ γνωμοδότησε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μια αίτηση προς το Τμήμα Μισθοδοσίας για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Παρόμοια απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΑΟΕΔ. Επίσης άλλη μια σχετική είχε εκδοθεί πριν από περίπου δύο χρόνια από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου με βάση την οποία έχουν δικαιωθεί εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι σε ότι αφορά την επιστροφή των περικομμένων δώρων και επιδόματος.

Την ίδια ώρα μαζικές είναι οι αγωγές που κατατίθενται από τα μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων μετά τη γνωστή απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε συνταξιούχο που προσέφυγε κατά διατάξεων του Ν. 4051/12 και όρισε να επιστραφεί το ποσό των 11.184,57 ευρώ.