«Η αύξηση των εισφορών (που προκάλεσε ο ν. Κατρούγκαλου) οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους: Πλέον δεν το λέμε μόνο εμείς. Το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση» αναφέρουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας παραθέτουν και το σχετικό απόσπασμα του προσχεδίου (σελ. 32-33):

«Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. Οι ανωτέρω ομάδες υπέστησαν σημαντική επιβάρυνση από τη μετάπτωση από την τεκμαρτή στην πραγματική εισοδηματική βάση με τη μεταρρύθμιση του 2016, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ως εκ τούτου, το μέτρο στοχεύει τόσο στην αναστροφή αυτής της τάσης, όσο και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

Οι τομεάρχες της ΝΔ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξηλώνει τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου και παραδέχεται ακριβώς τα αντίθετα από όσα πεισματικά ισχυριζόταν επί 2,5 ολόκληρα χρόνια για να υποστηρίξει το νόμο.

«Με απόλυτη κυνικότητα παραδέχεται πόσο οι ιδεοληπτικές εμμονές της έβλαψαν το σύνολο του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες» αναφέρουν οι τομεάρχες της ΝΔ και καταλήγουν:

«Η κυβέρνηση πλέον επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τις αρνητικές επιπτώσεις των εξοντωτικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς και την ανάγκη της άμεσης μείωσής τους. Θέσεις, που με συνέπεια υποστήριζε από την αρχή».