Η Αθήνα που σχεδίαζε να εκδώσει 10ετή τίτλο το φθινόπωρο, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, αναβάλει σιωπηλά την επόμενη έκδοση ομολόγων, εξαιτίας κυρίως των αναταράξεων που σχετίζονται με την Ιταλία.

Αυτό αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι FT, επικαλούμενοι τραπεζίτες και αναλυτές ενώ, άλλος αναλυτής εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο πριν τις εκλογές να πάρεις καλή τιμή για οτιδήποτε μεγαλύτερο από μια τριετή έκδοση».

«Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε να εκδώσει 10ετές ομόλογο ως έκδοση αναφοράς (benchmark) λίγες εβδομάδες αφότου η χώρα θα έβγαινε από το πρόγραμμα διάσωσης, ως σινιάλο στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα» αναφέρουν στο αρθρο οι FT.

Η αύξηση των αποδόσεων του ιταλικού ομολόγου φαίνεται πως επηρέασε και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανέβηκε πάνω από 4% «σε επίπεδα που τραπεζίτες στην Αθήνα αποκαλούν ‘’ανυπόφορα επιτόκια’’» με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σταματήσει την πώληση του.

Τραπεζίτες και αναλυτές, σύμφωνα με τους FT, ανησυχούν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι απούσα από τις διεθνείς αγορές για λίγους μήνες. «Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για σχεδόν ένα χρόνο και χρειάζεται πολύ να επανακτήσει τη συμμετοχή της τους επόμενους λίγους μήνες» είπε μάλιστα μια πηγή.

Οι FT φιλοξενούν δηλώσεις του Nicholas Wall, portfolio manager στην Merian Global Investors που διακρατεί ελληνικό χρέος, σημειώνει ότι ένα νέο ομόλογο θα μπορούσε να είναι η κίνηση που θα πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα επανέκτησε την εμπιστοσύνη τους, αλλά η αναβολή του σχεδίου για την επόμενη χρονιά ήταν μια λογική κίνηση.

Οι FT αναφέρονται στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο η οποία πέτυχε πενιχρές αποδόσεις στην δευτερογενή αγορά, αφήνοντας με απώλειες τους αγοραστές του.