Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, με μία νέα κρίση χρέους θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα, αν οι συστημικές τράπεζες δεν καταφέρουν να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Με τίτλο «Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες», η Handelsblatt σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύει η DW, επισημαίνει ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες παλεύουν με αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα. Συγκεκομμένα αναφέρεται πως τα καθαρά κέρδη από τόκους, που παραδοσιακά συμβάλλουν στα έσοδα με 75%, συρρικνώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες κατά 14%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,5%. Ακόμη, οι συνολικές απώλειες των τεσσάρων τραπεζών μετά την καταβολή των φόρων έφθασε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018 τα 151 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάστηκαν σχεδόν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, γράφει η σε άρθρο

Στον απόηχο αυτών, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «Τίποτα δεν δείχνει ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις».

Παράλληλα προσθέτει ότι «οι συστημικές τράπεζες το 2019 θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων δανείων», ο οποίος θα επιδράσει αρνητικά στα ίδια κεφάλαια.

Μέχρι στιγμής πάντως οι τράπεζες εμφανίζονται επαρκώς κεφαλοποιημένες, αλλά σχεδόν το 80% των ιδίων κεφαλαίων προέρχονται από επιστροφές φόρων λόγω απωλειών.

Στη χειρότερη περίπτωση πάντως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές, αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να σταθεροποιηθούν, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Στην απόρροια αυτού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αποτελέσουν κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε τέλος Σεπτεμβρίου τα 84,7 δις. Κατά συνέπεια τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αντιστοιχούν στο 46,7% των τραπεζικών πιστώσεων.

Στο θέμα των πλειστηρασμών τώρα, οι τράπεζες για το 2019 σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί 30.000 ακίνητα. Παράλληλα κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζονται με την τεχνική υποστήριξη της JP Morgan τη δημιουργία μιας "bad bank" όπου θα μεταφερθούν «κόκκινα δάνεια» περίπου 15 δις ευρώ και στη συνέχεια θα γίνουν τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει ποιος θα επενδύσει στους εν λόγω τίτλους αν ληφθεί υπόψη το κακό αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου.

Όσον αφορά το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο, συνεχίζεται να βρίσκεται στην απαγορευτική τιμή των 4,4%. Είναι γεγονός ότι καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα δεν αναγκάστηκε να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στους επενδυτές.

Τέλος, η Handelsblatt κάνει λόγο ότι «παρά το μαξιλαράκι των 26 δις που αρκεί για τα επόμενα δύο χρόνια, είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ξαναβγεί στις αγορές με ικανοποιητικούς όρους».
«Η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται και από τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα», καταλήγει το δημοσίευμα.