Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε πολυκατοικία είναι τα κοινόχρηστα. Ποιο ποσοστό τους αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη, ποιο στον ενοικιαστή, πως κατανέμονται και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει; Η διαχείριση των εσόδων-εξόδων κάθε πολυκατοικίας είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και απαιτεί προσοχή και εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Επειδή οι ευθύνες κάθε διαχειριστή είναι μεγάλες, στις μέρες μας επιλέγονται εταιρείες που αναλαμβάνουν την έκδοση των κοινοχρήστων.

Πώς γίνεται η κατανομή των ποσών των κοινοχρήστων;

Η κατανομή των κοινοχρήστων γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός σύμφωνα με το νόμο 3741/1929. Ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής που αναγράφονται σε κάθε πίνακα πολυκατοικίας γίνεται και η αντίστοιχη χρέωση στα διαμερίσματα από τον διαχειριστή ή από την εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση της πολυκατοικίας.

Τι ποσοστό πληρώνει ένα κενό διαμέρισμα;

Η κατανομή των κοινοχρήστων και σε αυτή την περίπτωση γίνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή σύμφωνα με τον νόμο 3741/1929. Γενικά κάθε διαμέρσιμα οφείλει να πληρώνει τα κοινόχρηστα που του αναλογούν ακόμη και αν δεν κατοικείται.
Ποιο ποσοστό αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη και ποιο στον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος;

Αυτό που πρέπει να έχουμε αρχικά στο μυαλό μας είναι πως η συμμετοχή κάθε πλευράς στα κοινόχρηστα συμφωνείται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή στο μισθωτήριο συμβόλαιο που υπογράφουν. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως οι δαπάνες επισκευής και αντικατάστασης αναλογούν στον ιδιοκτήτη, ενώ οι πάγιες που αφορούν συντηρήσεις, καθαριότητα κτλ χρεώνονται στον ενοικιαστή.

Γιατί να αναθέσει μια πολυκατοικία την έκδοση κοινοχρήστων σε μια εταιρεία διαχείρισης;

Η έκδοση κοινοχρήστων μέσω των εταιρειών διαχείρισης γίνεται μέσα από μηχανολογική μελέτη της εκάστοτε πολυκατοικίας. Στο σύστημα κοινοχρήστων υπάρχουν αναλυτικές στήλες επιμερισμού των δαπανών, ώστε τα έξοδα να γίνονται κατανοητά σε όλους, ενώ τα ανθρώπινα λάθη εκμηδενίζονται. Η εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων παρέχει στους ιδιοκτήτες – ενοικιαστές:

Ανάλυση των εξόδων ανά κατηγορία και υπολογισμό της κατανομής των δαπανών

Δυο συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων (μια για να αναρτηθεί στην πολυκατοικία και μια για το αρχείο του διαχειριστή

Ειδοποιητήρια

Εξοφλητικές αποδείξεις

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2108981895 ή να μπείτε στο site www.polikatoikia.com