Τις αρχές στις οποίες βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι εν όψει εκλογών η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις τράπεζες, αλλά και με τους θεσμούς, επιλογή που μπορεί να έχει επικίνδυνες παράπλευρες απώλειες για την οικονομία.

Τοποθετώντας «εντός του Φεβρουαρίου» τη νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ο Γ.Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι δύο θα είναι τα βασικά στοιχεία του νέου πλαισίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: η δόση που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη και η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν καλύπτονται (π.χ. μικροέμποροι).

Και τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν «κόκκινο πανί» -πόσο μάλλον αν δεν μειωθεί και σημαντικά το όριο αξίας της προστατευόμενης κατοικίας- για τις τράπεζες, οι οποίες θέλουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις απώλειες τους από την όποια ρύθμιση για προστασία α’ κατοικίας, αλλά και για τους θεσμούς και κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα κληθεί και να γνωμοδοτήσει για τη σχετική ρύθμιση, καθώς επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Το πρόσφατο μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ήταν σαφές και δεν άφηνε περιθώρια παρεξήγησης και παρερμηνειών. Τo ζήτημα των κόκκινων δανείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά χωρίς να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε βέβαια να καθησυχάσει τις τράπεζες διαβεβαιώνοντας ότι η κυβερνητική πρόταση για τη νέα ρύθμιση λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τις κοινωνικές συνέπειες, αλλά και τις δημοσιονομικές, όπως επίσης και τις συνέπειες σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ως έμπρακτη απόδειξη δε του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την υγεία και τη σταθερότητα των τραπεζών ανέφερε ότι εξετάζεται και η πρόταση του ΤΧΣ για τη δημιουργία ενός φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών με κρατική εγγύηση.

Οι πιο «πονηροί» λένε βέβαια ότι η αναφορά του αντιπροέδρου στην προώθηση προτάσεων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως αυτή του ΤΧΣ, είχε και άλλο σκοπό: να χρησιμοποιηθεί μαζί με την ικανοποίηση του αιτήματος των τραπεζών για επέκταση της χρονικής διάρκειας για τον συμψηφισμό των παρακρατούμενων φόρων από τόκους ομολόγων, ως μοχλός πίεσης προκειμένου οι τράπεζες να δεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας.

Νέα «βόμβα» για ανακεφαλαιοποίηση

Επανήλθε με νέα δήλωση του ο Γιάννης Δραγασάκης αναφορικά με την πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα, η νέα δήλωσή του έρχεται την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατηγορούσε την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τη ΝΔ, αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι παρερμήνευσαν την προηγούμενη δήλωσή του για τις τράπεζες.

Σχετικά με το θέμα των «κόκκινων» δανείων είπε: «Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα. Τι σημαίνει δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει πχ το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και συμπλήρωσε ότι η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι «δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Δραγασάκη όποια λύση βρεθεί θα πρέπει πρώτα «να βλέπει τις κοινωνικές συνέπειες». Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, επέμειναν ότι ο κ, Δραγασάκης κάνει λόγο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Ή σκεφτόταν φωναχτά ο αντιπρόεδρος και έστελνε μήνυμα ή κάτι άλλο απεργάζεται η κυβέρνηση», σχολίασε ο Μάνος Κόνσολας από τη ΝΔ και διερωτήθηκε μήπως το ζήτημα αυτό (σ.σ νέα ανακεφαλοποίηση) συγκαταλέγεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από τη ΔΗΣΥ ο Γιάννης Κουτσούκος, υπενθύμισε ότι όταν η ΔΗΣΥ μιλούσε για το ενδεχόμενο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «μας λοιδορούσε και μας έλεγε ότι κινδυνολογούσαμε».