Την ίδια ώρα το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, ότι θα περιλαμβάνει αυστηρότερα κριτήρια για όσους αναζητήσουν καταφύγιο σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Ήδη στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 30.529 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, με ημερομηνία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2019, εκ των οποίων 683 έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει μεγάλο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να το αντιμετωπίσουν δραστικά, θα εντατικοποιήσουν τις κινήσεις τους έναντι των κόκκινων δανειοληπτών.

Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Στη λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνεται και πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή, κάτω των 100.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δεν έχουν ανταποκριθεί σε προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής, καθώς και μικρά ή μεγάλα καταστήματα ή εμπορικοί χώροι.

Ανάμεσά στους πλειστηριασμούς που θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου, βρίσκονται και πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα, πεντάστερα ξενοδοχεία και ακίνητα.

Να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο 3μηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2018 είχαν αναρτηθεί για να διενεργηθούν σχεδόν 4.000 πλειστηριασμοί. Από αυτούς, 3.776 αφορούσαν ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν 601 κατοικίες, 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 145 καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή πριν από περίπου ένα χρόνο.

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν ξανά την Πέμπτη το απόγευμα οι τραπεζίτες για συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά το σχήμα που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη ύστερα και από την εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Η πρόταση που δόθηκε στους τραπεζίτες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα ρυθμιστούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και εταιρικά δάνεια με εγγύηση πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 120.000-150.000 ευρώ.