Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας την αβεβαιότητα αναφορικά με την έγκριση ή μη της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου από το Eurogroup.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας την Τετάρτη στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης.

Η ΕΕ θα ασκήσει έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων, προειδοποιώντας για δυσμενείς επιπτώσεις σε ανταγωνιστικότητα και απασχόληση εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές αλλά και για τον κλάδο των τραπεζών.

Πίσω από το καμπανάκι για τα δημοσιονομικά βρίσκονται ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών, ενώ πίσω από τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται το θέμα των κόκκινων δανείων.

Επίσης, κριτική αναμένεται να ασκηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου αλλά και για τη «μονομερή» παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο, μέτρο για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ήδη αναζητά «ισοδύναμα» συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.