Οι προσφορές των επενδυτών σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τα 11.3 δισ. ευρώ και η απόδοση του νέου ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,90%.

Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για το κουπόνι του τίτλου ήταν 4,125% αλλά μετά την πρώτη ώρα, λόγω ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε ελαφρώς ενώ οι προσφορές στο βιβλίο προσφορών ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες με την πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης να είναι ότι θα συγκεντρώσει 2-2,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να συγκρατηθεί η απόδοση κάτω από το 4% και ο δεύτερος μεταμνημονιακός κρατικός τίτλος να προσελκύσει κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως συνέβη και με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

‘Ήδη έχει φανεί η «δίψα» των επενδυτών για το νέο ομόλογο, χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ),. Στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζών-αναδόχων διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «και εχθές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών. Έτσι, η έκδοση αναμένεται να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσφορές μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξία Μητσοτακη για το ομόλογο–Οι αγορές θέλουν πολιτική αλλαγή

Την ελπίδα του να πετύχει η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικά έγραψε: «Ελπίζω ειλικρινά η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου να είναι επιτυχής. Το γεγονός παραμένει πως οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η ερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αναβαθμίσει το επίπεδο επενδύσεων μέσα σε 18 μήνες». 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα 24ωρα ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας από το βήμα των Δελφών, τόνισε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν σταδιακά με θετικό τρόπο την Ελλάδα καθώς προεξοφλούν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εθνικές εκλογές.