Σε επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρά σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο.

Παρά τη διεθνή ανησυχία για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το υπουργείο Οικονομικών αναζητά επενδυτές που θα επενδύσουν κεφάλαια (τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) σε χρεόγραφα Ελληνικού Δημοσίου, με σταθερό επιτόκιο 4,25% ετησίως έως το 2033.

Προσφέρει, δηλαδή, το ίδιο επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί και τον περασμένο Ιανουάριο για μια δεκαετία (έως Ιούνιο του 2033). Με τη διαφορά πως τότε δεν είχε ξεκινήσει ακόμη το άνευ προηγουμένου «ράλι» των επιτοκίων στην Ευρώπη: τον Ιανουάριο του 2023 το επιτόκιο καταθέσεων ΕΚΤ ήταν ακόμα στο 2%, αλλά σήμερα έχει φτάσει στο 3%.

Λόγω της ανόδου, τα επιτόκια άλλων επενδύσεων θεωρούνται πιο ελκυστικά πια, ενώ οι τράπεζες ή οι επενδυτές βλέπουν και άλλους κινδύνους σε τέτοιες επενδύσεις -ιδίως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση

Η σημερινή επανέκδοση θεωρείται τολμηρό βήμα μέσα στο θολό προεκλογικό τοπίο, και για έναν ακόμα πρόσθετο λόγο: μόλις χθες η JP Morgan ανακοίνωσε την εκτίμηση ότι δεν θα έλθουν άλλες αναβαθμίσεις για τη χώρα, μέχρι να κλείσει η εκλογική «παρένθεση» και να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της χώρας, αλλά θέτει «σε εύθετο χρόνο» τις αναβαθμίσεις.