Με φόντο τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας συνεδριάζει την Καθαρά Δευτέρα, το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών, την ώρα που αναμένεται «μάχη» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ποσό που προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Οι πιθανότητες θετικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup, που θα επέτρεπε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, περιορίζονται δραστικά, αν και σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται έντονα και το σενάριο και μίας συμφωνίας στο «και πέντε», δηλαδή μίας θετικής δήλωσης από τους Ευρωπαίους υπουργούς αύριο, που δεν θα δίνει μεν το οριστικό πράσινο φως στη δόση, αλλά θα εξουσιοδοτεί το EWG να λάβει την απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το σημαντικότερο «αγκάθι» για τη λήψη απόφασης παραμένει η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη και η εκκρεμότητα με τους θεσμούς για το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι τα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας.

Πάντως το νομοσχέδιο θα πρέπει απαρέγκλιτα να κατατεθεί όχι αργότερα από την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες πρέπει να στείλουν στον SSM τους νέους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο είναι κομβικό για να διαμορφωθούν οι στόχοι και των στεγαστικών δανείων. Εν τω μεταξύ, οι θεσμοί περιμένουν τη μελέτη επιπτώσεων, την οποία έχει αναλάβει να συντάξει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό το θέμα να πάει στο Εurogroup που θα γίνει στις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Το Εurogroup του Βουκουρεστίου είναι μεν άτυπο αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό δεν εμποδίζει τους υπουργούς να εξουσιοδοτήσουν το ΕWG δηλαδή τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, να λάβει αυτό την απόφαση.

Όσον αφορά την ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, ο πρόεδρος, Μάριο Σεντένο με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμού στο Τwitter, ανέφερε πως «Τη Δευτέρα, το Eurogroup θα εξετάσει την έκθεση εποπτείας της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό της Λετονίας και θα συζητήσει για το δημοσιονομικό μέσο της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις δαπάνες - η διακυβέρνηση και η χρηματοδότηση θα τεθούν σε μελλοντικές συναντήσεις»