Εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, ιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ερευνητές και λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια, κινδυνεύουν φέτος να χάσουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές μόνο και μόνο επειδή τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν εφάπαξ τα αναδρομικά τα οποία αντιστοιχούσαν στις επιστροφές των ποσών που περικόπηκαν παράνομα από τις αποδοχές τους κατά τα έτη 2012-2016.

Όπως προκύπτει από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υπεγράφησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά οι εν λόγω φορολογούμενοι θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα αυτά να αυξηθούν υπέρμετρα και να υπερβούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα θεωρηθούν μη δικαιούχοι λήψης πολλών κοινωνικών επιδομάτων και παροχών εξαιτίας του γεγονότος ότι θα εμφανίζονται, βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων, ως έχοντες αυξημένα ετήσια εισοδήματα, το οποία θα ξεπερνούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια.

Το πρόβλημα αυτό αποκαλύπτει επιστολή την οποία απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Η επιστολή, η οποία εστάλη στις 18 Ιανουαρίου, αναφέρεται στους στρατιωτικούς, όμως το πρόβλημα που εντοπίζεται μέσω αυτής αφορά και άλλες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και έλαβαν εφάπαξ ποσά αναδρομικών τον Δεκέμβριο του 2018, όπως οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι ερευνητές κ.λπ. Αφορά επίσης και εν ενεργεία και συνταξιούχους φορολογούμενους των παραπάνω κατηγοριών.