Tην άποψη του ξένου fund Amber Capital φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, καθώς πιστεύει ότι η μόνη «ελληνική τραγωδία», είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές μετοχές στην Ελλάδα για να αγοράσει.

Το Bloomberg στο δημοσίευμα αναφέρει τις δηλώσεις του Τζόζεφ Ογκουρλιάν, ιδρυτή της Amber Capital από το 2005, από συνέντευξη που έδωσε στο Λονδίνο ο οποίος είπε ότι είναι υπεραισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς. «Έναντι πολλών χωρών -όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο- έχει όλους τους συντελεστές στην αντίθετη κατεύθυνση. Έχει υποχωρήσει ο λαϊκισμός, έχει την οικονομία σε πολύ, πολύ ισχυρό επίπεδο, έχει απίστευτα ισχυρές βάσεις»

«Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η δυναμική της οικονομίας ενισχύεται, ενώ έχει εξαιρετικά ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα», τονίζει ο Ογκουρλιάν, ο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 16% από τις αρχές του 2019, το καλύτερο ξεκίνημα έτους εδώ και δύο δεκαετίες και με την επίδοσή του να είναι καλύτερη από εκείνη του πανευρωπαϊκού δείκτη, που έχει ενισχυθεί 12% φέτος.

«Πέρυσι, η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007, και αυξάνονται οι φήμες ότι η πιο φιλική προς την αγορά αντιπολίτευση θα αντικαταστήσει το λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τον Μάιο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το μόνο πρόβλημα για την Amber Capital είναι ότι αποφεύγει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, για αυτό και οι επιλογές της είναι σχετικά περιορισμένες. Έχει αγοράσει μετοχές του OTE, της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,25% και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Δεν είναι μόνο η Amber που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές. Η Marathon Asset Management LLP τόνιζε πριν από ένα μήνα σε σημείωμά της πως υπάρχουν «σημαντικές ευκαιρίες αξίας» στις ελληνικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι η ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη είναι μακρύτερος από ότι αναμενόταν.

Το Bloomberg σχολιάζει πως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της σε ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πυροδοτώντας ανησυχίες στους πιστωτές. Το ΔΝΤ επίσης είπε αυτόν τον μήνα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, καθώς έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι επιδείνωσης».