Στο συμπέρασμα ότι η «χαώδης» έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοστίσει στην οικονομία της χώρας περίπου 600 εκατ. λίρες την εβδομάδα ύστερα από το δημοψήφισμα του 2016 καταλήγει η Goldman Sachs σήμερα σε έκθεσή της, η οποία υπογραμμίζει το πώς η αβεβαιότητα για το Brexit έχει πλήξει τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το Brexit έχει κοστίσει στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη της περασμένης χρονιάς, συγκριτικά με την αναπτυξιακή πορεία που είχε πριν το δημοψήφισμα στα μέσα του 2016 για την έξοδο από το μπλοκ ενώ όπως τονίζει η Goldman, παράλληλα υστερεί έναντι άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να προσπαθούν να εκπληρώσουν το δημοψήφισμα», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει για τη μελλοντική πολιτική και οικονομική σχέση με την ΕΕ έχει πραγματικό κόστος για τη βρετανική οικονομία, το οποίο έχει μετακυλιστεί σε άλλες οικονομίες».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως η αβεβαιότητα για το Brexit έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του ΑΕΠ καθώς το πλήγμα εντοπίζεται κυρίως στις επενδύσεις.

«Οι κρίσεις αβεβαιότητας επηρέασαν την αύξηση των επενδύσεων αμέσως μετά την ψηφοφορία του Brexit, καθώς και πιο πρόσφατα εν μέσω της ανανεωμένης εντατικοποίησης της αβεβαιότητας του Brexit», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας προέκυψαν μετά την ανακοίνωση που έκαναν λόγο για εκρηκτικό βαθμό πτώσης που κτέγραψε ο δείκτη PMI για τα εργοστάσια στη Βρετανόα λόγω Brexit τον περασμένο μήνα.

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο για το οποίο η Goldman υπολογίζει μια πιθανότητα της τάξεως 15%, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,5% και ένα «ουσιαστικό» παγκόσμιο σοκ εμπιστοσύνης θα έχει ως αποτέλεσμα η στερλίνα να υποχωρήσει κατά 17%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και θα μπορούσαν να δουν το πραγματικό τους ΑΕΠ να μειώνεται γύρω στο 1%.

Ωστόσο, μια μεταβατική συμφωνία για το Brexit θα αντέστρεφε μέρος της υστέρησης της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη, με περιορισμένες παράπλευρες συνέπειες σε άλλες χώρες, δήλωσαν οι οικονομολόγοι, εκτιμώντας ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 1,75% και η στερλίνα να ανατιμηθεί κατά 6%.

Ένα σενάριο κατά το οποίο η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακτηθούν πλήρως όλες οι σχετικές με το Brexit απώλειες στο ΑΕΠ και να υπάρξει μια ανάκαμψη στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ η στερλίνα θα ανατιμηθεί κατά 10%.