Το πρωί της Παρασκευής το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, κλείνοντας την εκκρεμότητα που υπήρχει από το Μάΐο λόγω των «κόκκινων δανείων». 

Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε να περάσει και τον τελευταίο σκόπελο των μεταρρυθμίσεων με την ψήφιση στη Βουλή του νέου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» και έτσι κατάφερε να υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έληγαν στο τέλος του 2018. Παρόλο που η Κομισιόν δέχτηκε με αστερίσκο την ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» καθώς ανησυχεί για την γενικότερη «κουλτούρα πληρωμών» στην χώρα μας, η κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει νέα όρια και «κόφτες» με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να μείνουν εκτός ρύθμισης.

Παρόλα αυτά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και αυτό αποτελεί «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του Μοσκοβισί έρχεται σε συνέχεια της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, που εισηγήθηκε θετικά στο EuroWorking Group και άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.

Ο λευκός καπνός που έβγαλε το Eurogroup, δεν αποκλείεται να ωθήσει την η κυβέρνηση σε νεό γύρο παροχολογίας δεδομένου ότι τα νέα από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Η αρχή ίσως με την φιλοδοξία της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο ξένος τύπος. Χαρακτηριστικό το Bloomberg όπου σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι αυτή η ενέργεια ίσως ανοίξει τον δρόμο στην χρεωμένη χώρα να πει ότι έκανε ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική κανονικότητα.

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την προθεσή της να φέρει νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις με αυστηρά όμως κριτήρια, ανάλογα με εκείνα του νέου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» κάτι που μπορεί να αφήσει πολλούς οφειλέτες έξω και από αυτή την ρύθμιση.

Ως παροχή χαρακτηρίστηκε και το δώρο Πάσχα που προπαγάνδισε ο υφυπουργός Εργασία Τάσος Πετρόπουλος αλλά μάζεψε άρον άρον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρά το γεγονός ότι οΤσακαλώτος εμφανίζεται «σφιχτός» στο ζήτημα των παροχών με δεδομένο ότι η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ωστόσο άφησε ένα παράθυρο για «κοινωνικό επίδομα» στα τέλη του χρόνου, αν και εφόσον...