Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», λέει η σοφή λαϊκή ρήση για να περιγράψει όσους υπόσχονται με τα λεφτά των άλλων και ταιριάζει γάντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως ήδη ξεδιπλώνονται μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις πρώτες κάλπες.

Συνεχίζοντας το μπαράζ των υποσχέσεων, μετά τις εξαγγελίες χιλιάδων προσλήψεων μόνιμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ένα νέο «πακέτο» παροχών στις αρχές Μαΐου, παρά τις αναταράξεις με τις 120 δόσεις, που «παγώνουν» μέχρι να περάσουν από το «κόσκινο» των θεσμών, και παρά τη διαπραγματευτική ήττα για την α’ κατοικία, που στοίχισε την προστασία σε περίπου 50.000 νοικοκυριά. Ενδεικτικό της πρόθεσης να... υποσχεθούν κάτι σε όλους είναι ότι «φωτογραφίζονται» παροχές και φοροελαφρύνσεις που, ούτε λίγο- ούτε πολύ, απαιτούν πλεόνασμα τουλάχιστον 5,5%.

Ακόμα κι αν κάποιος καλόπιστος υποθέσει ότι υπάρχουν προβολές και πρόδρομοι δείκτες οι οποί-οι βοηθούν το επιτελείο του Μαξίμου να καταλήξει σε τέτοιου είδους δημοσιονομικές προβλέψεις πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την άνεση να υπόσχεται τα πάντα και σε όλους, καθώς το προσχέδιο του κρίσιμου Προϋπολογισμού του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, δηλα-δή από τον υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης.

Μόνο για τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή για την κατάργηση της διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση το 2017, απαιτούνται περί τα 2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα κινηθεί μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο, δηλαδή του-λάχιστον στο 4,5%. Τέτοιου είδους επιδόσεις δεν θα χρειάζονταν, αν η κυβέρνηση απέσυρε τα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία καλύ-πτουν ακριβώς τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι ο προεκλογικός σχεδι-ασμός περιλαμβάνει και αυτά: μεί-ωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, μείωση ή και κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδή-ματα έως 30.000 ευρώ, μείωση του ΕΝΦΙΑ, υλοποίηση της ψηφισμέ-νης μείωσης του φόρου στις επι-χειρήσεις και στα μερίσματα. Πόσο κοστίζουν όλα αυτά; Περί τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή άλλη μία ποσοστιαία μονάδα, τουτέστιν συνολικά υπερ-πλεόνασμα 3,9-4 δισ. ευρώ, άρα πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχι-στον 5,5%.

Αντιδράσεις

Το «πακέτο» φαίνεται, όμως, ότι έχει κι άλλα... Μείωση των φόρων στα καύσιμα -μετά τις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε η αλματώδης αύξηση των λιανικών τιμών της αμόλυβδης-, αλλά και νέο μέρισμα ως 13η σύνταξη. Πόσο φτάνει ο λογαριασμός; Κοντεύουμε σε πλεόνασμα 6%. Ποιος υποτίθεται ότι είναι ο εκτιμώμενος δημοσιονομικός χώρος για το 2020, δηλαδή το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα; Μόλις 1,280 δισ. ευρώ κι αυτά με βάση τις προβολές του περσινού Μεσοπρόθεσμου, που έχει ήδη πέσει έξω στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και ενώ ήδη έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις επί τα χείρω του ΑΕΠ της ευρωζώνης, που δύσκολα θα αφήσουν στο απυρόβλητο την ελληνική οικονομία. Ειδικά όσον αφορά το αφορολόγητο, του οποίου η μείωση θα «κάψει» μισθωτούς και συνταξιούχους των 500 ευρώ, αποτελεί ειδικό κεφάλαιο της προεκλογικής μάχης και μάλλον δεν έχουν άδικο όσοι παρατηρούν ότι λειτουργεί ως... μπανανόφλουδα. Πρόθεση του Μαξίμου είναι να παρασύρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια ανέξοδη για τη σημερινή κυβέρνηση πλειοδοσία, καθώς, ενώ το κυβερνών κόμμα δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα σηκώνοντας στην παρούσα φάση το θέμα, η Ν.Δ., που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία, κινδυνεύει να χρεωθεί ένα veto των Ευρωπαίων επί του θέματος. 

Οσοι σπεύδουν, δε, να πιαστούν από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων -όπως του Β. Ντομπρόβσκις-, που αφήνουν ανοικτό «παράθυρο» για κατάργηση του μέ-τρου, μάλλον ξεχνούν ή αγνοούν το γεγονός ότι μέσα στους επόμενους μήνες και πριν στηθούν εθνικές κάλπες -εκτός αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για εσπευσμένες εκλογές εντός του Ιουνίου- όλα τα πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά της Κομισιόν θα έχουν αλλάξει και οι συσχετισμοί δυνάμεων και ισορ-ροπιών θα είναι διαφορετικοί. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο θα είναι έκπληξη τεραστίων διαστάσε-ων εάν οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 6 Μαΐου, μπουν σε παζάρια για το πλεόνασμα του 2020 και το αφορολόγητο.