Νωρίτερα συνεδρίασε και το Euro Working Group προκειμένου να αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των "θεσμών".Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Εχει γίνει τεράστια δουλειά, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως είπε, θα δοθεί η εκτίμηση της Κομισιόν ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Αυτό λογικά θα επιτρέψει την εκταμίευση, σημείωσε.

Όπως συνήθως με την Ελλάδα τα πράγματα οδηγούνται τελευταία στιγμή, συμπλήρωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Αλλά το έκαναν και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος και μόλις οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας, τόνισε.

Σημείωσε δε ότι ελπίζει σε ένα θετικό σήμα σήμερα και απόφαση για εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Είμαστε ένα πολιτικό σώμα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την β' αξιολόγηση που σχετίζεται περισσότερο με την «εφαρμογή» παρά με τη «νομοθέτηση», συνέχισε.

Μετά, αν αυτό ολοκληρωθεί, μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημείωσε.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ
Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα είναι πλήρης συμμέτοχος στο πρόγραμμα και αυτό συζήτησα με την Κριστίν Λαγκάρντ αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο Επίτροπος.

Το Ταμείο θέλει το βάρος χρέους της Ελλάδας να μειωθεί, αλλά θέλει και μεταρρυθμίσεις. Αν όλοι προσπαθήσουμε, η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ μπορούμε να φτάσουμε σε μια παγκόσμια λύση έως το τέλος του έτους, κατέληξε.