Το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα και την απόφαση για τη μερική εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο και που "κλείνει" και επίσημα την α' αξιολόγηση, σχολιάζει σε σημερινό της note η Citigroup.

Όπως επισημαίνει, το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε από την Ελλάδα τον Ιούνιο έπρεπε να κατευθυνθεί προς τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, οι οποίες ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαΐου.

Τα δεδομένα μέχρι τον Αύγουστο δείχνουν ότι έχουν μειωθεί μόνο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, και αυτό ίσως εξηγεί το σπάσιμο της δόσης που συμφώνησαν χθες στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Πέρα από αυτό, η εκταμίευση του υπόλοιπου των 2,8 δισ. ευρώ, δεν θεωρούνταν σε καμία στιγμή ότι θα βρει κάποιο σημαντικό εμπόδιο, καθώς η πιο δύσκολη απόφαση είχε ήδη παρθεί τον Μάιο. Ωστόσο, η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας επιβεβαιώνει την πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, όπως τονίζει η Citi, καθώς και τα δύο μέρη είχαν ισχυρά κίνητρα για να προχωρήσουν γρήγορα στη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Citi, αυτή θα είναι πιο αμφιλεγόμενη καθώς θα περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας κάνοντας πιο εύκολες τις ομαδικές απολύσεις, ένα τοξικό θέμα για την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, με τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας να είναι περιορισμένα και τις αποπληρωμές του χρέους να είναι μακριά ακόμα, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μία εύκολη και γρήγορη υπόθεση, αλλά θα τραβήξει για αρκετούς μήνες.