Πολιτική λύση για την Ελλάδα ζήτησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε πως μόλις υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών τότε η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως απαιτείται πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ αποσαφήνισε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Μετά την συμφωνία, αύξηση των εντόκων

«Χρειάζεται μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «η συμφωνία για την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης». Πάντως, επισήμανε πως μόλις υπάρξει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ.

Δεν υποκύπτουμε σε πολιτικές πιέσεις 

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κατανοητή συμφωνία για την Ελλάδα σύντομα» υπερθεμάτισε ο Mario Draghi. Καθιστώντας σαφές πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας. «Η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και ακολουθεί τους κανόνες» υποστήριξε παράλληλα, καθιστώντας σαφές πως η ΕΚΤ δεν υποκύπτει σε εκατέρωθεν πολιτικές πιέσεις.

Επίσης, σημείωσε ότι "για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος μεγάλου εύρους, θα πρέπει να κάνουμε ένα "ποιοτικό άλμα".

Ερωτηθείς δε, για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, απάντησε πως η ΕΚΤ έχει όλα τα εργαλεία να διαχειριστεί την κατάσταση.

Επειδόδιο με Μαριά
Απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος απευθύνθηκε σε οξύ τόνο στον κ. Ντράγκι επισημαίνοντας το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, είπε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται σαν να είναι ευθύνη των θεσμών της ΕΕ που δε δίνουν την απαραίτητη χρηματοδότηση. 

«Κοιτάξτε εγώ επανειλημμένα έχω δώσει όλο το ιστορικό των χρηματοπιστωτικών όρων στην Ελλάδα. Έχουμε παράσχει στήριξη και χρηματοδότηση στο ελληνικό σύστημα εδώ θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα στήριξης του ΔΝΤ αλλά και το κούρεμα που έλαβε χώρα στην αναδιάρθρωσή της. Δεν θέλω βεβαίως να δώσω υπερβολική σημασία σε αυτούς τους αριθμούς που έχουν ιδιαίτερο βάρος, αλλά να δείξω ότι η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα δε σημαίνει ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση», απάντησε ο κ. Ντράγκι. 

Καθήκον μας στο σημείο αυτό είναι να υποδείξουμε τι πρέπει να γίνει, καθήκον των κυβερνήσεων είναι να ηγηθούν να περάσουν αλλαγές από το εκλογικό σώμα, να εξηγήσουν τα οφέλη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ένα ποσοστό της φτώχειας που δημιουργήθηκε από απόρροια της κρίσης του 2009 προήλθε από το ότι το οικοδόμημα είναι ημιτελές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Κομισιόν

Η Κομισιόν ουσιαστικά διέλυσε κάθε φημολογία σχετικά με το χθεσινό ναυάγιο μετά τις διαρροές για τις απαιτήσεις των θεσμών.

"Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι απογοητευμένος από την αποτυχημένη προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών να καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο παραμένει πεπεισμένος ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστει"

Αυτό επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σύμφωνα με τον οποίο η προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον αυτή της ολοκλήρωσης του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή η 30η Ιουνίου. "Θα θέλαμε να υπήρχε συμφωνία την Πέμπτη στο Εurogroup, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν" είπε.

Την άποψη ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα εξαρτάται πλέον από την πολιτική βούληση, καθώς οι τεχνικές προϋποθέσεις για να υπάρξει λύση πληρούνται εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην τηλεόραση της Λετονίας. 

Μισθοί και συντάξεις

Από την πλευρά της και με αφορμή της διαρροές προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, διευκρίνισε σήμερα ότι οι πιστωτές δεν ζητούν τη μείωση των συντάξεων, αλλά των δαπανών μέσω του εκσυγχρονισμού του συστήματος με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων, καθώς και τις συγχωνεύσεις ταμείων.

Οι θεσμοί, όπως είπε ζητούν μια μείωση των δαπανών της τάξης των 1 δισ. ευρώ ετησίως, ωστόσο η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Γερμανία

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης η γερμανική κυβέρνηση όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

 Το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο αναμένει νέες προτάσεις από την Αθήνα, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».

Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που έχουμε, πρόσθεσε ο κύριος Γιέγκερ, που αρνήθηκε να σχολιάσει το αν μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εφόσον χρεοκοπήσει.

Ολάντ

Με δήλωση-παρέμβαση στο θέμα ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ ζητά την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή της Ελλάδας στις συνομιλίες.

Το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θορυβεί ιδιαίτερα την Ευρώπη με τον Γάλλο Πρόεδρο να δηλώνει πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ενώ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Eurogroup

Η επόμενη ημερομηνία ορόσημο για τη διαπραγμάτευση είναι η 18η Ιουνίου ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να μονοπωλεί την ημερήσια διάταξη. Για την επίτεξη συμφωνίας βέβαια θα πρέπει να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το EuroWorking Group με αρκετές πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνεδρίασή του αύριο.

Γερμανικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα συνεχή είναι τα δημοσιεύματα από γερμανικά ΜΜΕ

Die Zeit

Για ένα μυστικό «κούρεμα» της Μέρκελ, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», αναφερόμενη στηνπρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου να πει «ναι» σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας,Μάρτιν Σίριτς, επισημαίνει ότι, αν και κάτι τέτοιο θα το διέψευδε η Μέρκελ, ωστόσο, για την επίλυση της κρίσης του ελληνικού χρέους, μόνο αυτός θα ήταν ένας δημιουργικός τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- δανειστών κι αυτό το ξέρει καλά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η γερμανική εφημερίδα αναπαράγει τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε blog του οργανισμού ότι, «οποιαδήποτε μείωση τώρα ή αργότερα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα θα απαιτήσει πιθανότατα κούρεμα του χρέους». Και όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Die Zeit», τα όσα έγραψε o Ολιβιέ Mπλανσάρ είναι το αποτέλεσμα των όσων έχουν συμφωνήσει Μέρκελ, Λαγκάρντ και Ντράγκι τις προηγούμενες ημέρες.

Spiegel

Την απομάκρυνση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ζητάει από τηνΆνγκελα Μέρκελ στο δημοσίευμά του το περιοδικόSpiegel, προκειμένου να αναδειχθεί η Καγκελάριος η μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης.

Συγκρίνοντας την στάση που κράτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνθήκη για την επανένωση του Βερολίνου το 1990, ο αρθρογράφος του κειμένου τονίζει ότι θα ήταν θετικό εάν ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να ανακαλέσει στη μνήμη του τις πράξεις του πριν από 25 χρόνια.

Όπως σχολιάζει, ο κ. Σόιμπλε λειτουργεί αυτή την στιγμή προς τη διάσπαση της Ευρώπης με την ίδια ζωντάνια με την οποία αγωνίστηκε για τη γερμανική ενοποίηση 25 χρόνια πριν.