Πολλοί ήταν οι φίλοι του Γιώργου Χουλιάρα, ποιητές και  άνθρωποι των Γραμμάτων, που παρακολούθησαν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την αφιερωμένη στον διακεκριμένο ποιητή εκδήλωση με τίτλο ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΗΣ, αναφορά στην ποιητική διαδρομή του ποιητή και στην ομότιτλη επίτομη έκδοση (Νεφέλη 2005) που περιλαμβάνει ποιήματα και χρονολογικά ‘αντίστροφη’ (2005-1970) επιλογή ποιημάτων από πέντε προηγούμενα ποιητικά βιβλία  του που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Τραμ το πρώτο και Ύψιλον εν συνεχεία: Εικονοµαχικά (1972), Η άλλη γλώσσα (1981), Ο θησαυρός των Βαλκανίων (1988), Fast Food Classics (Στίχοι ταχυφαγείων, 1992) και Γράμμα (1995), καθώς και  το ποίημα Στο κέντρο του νερού.

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ποιήτρια Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ποιητής Γιά

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

O Δημήτρης Καλοκύρης (Ρέθυμνο 1948) σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη αλλά εργάζεται ως γραφίστας και επιμελητής μουσειακών εκθέσεων. Έχει κυκλοφορήσει  συνολικά πάνω από 50 βιβλία (ποίηση, πεζογραφία, μελέτες, ανθολογίες, βιβλία για παιδιά και μεταφράσεις (Λόρκα, Μπόρχες κ.ά.). Ίδρυσε και διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό και τις εκδόσεις «Tραμ» στη Θεσσαλονίκη και το περιοδικό «Xάρτης» στην Αθήνα (το οποίο επανακυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή), ενώ διατέλεσε επίσης δευθυντής συντάξεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του περιοδικού «Tο Tέταρτο» του Μάνου Χατζιδάκι. Τιμήθηκε δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Ο Γιάννης Ζέρβας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει Τζούλια (Τραμ, 1983), Ο μετανάστης (Άγρα, 1986), Τοιχογραφία (Άγρα 1993), Κλειδωμένος στο γραφείο (Άγρα, 1997), Η Πυξίδα της Άνοιξης (Άγρα, 2001), Τζούλια 2 (Άγρα, 2010), Mass/Age vs Body/Work (Άγρα 2015), Οι Μικροί μου Ήρωες (Άγρα, 2017). Έχει μεταφράσει Pierre Reverdy, William Carlos Williams, TS Eliot, Diane Rich, Seamus Heaney, Lee Breuer, Ted Hughes, Irvin Yalom. Είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Νάντια Στυλιανού γεννήθηκε στην Αθήνα.  Είναι Μορφωτική Σύμβουλος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου-Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας.  Έχει διδάξει νεοελληνική φιλολογία και πολιτισμικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Έχει δημοσιεύσει το έργο Η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Μεσογείου του Μονπελιέ 2015. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές Γαλαξίες, Λευκοθέα, Το σκοτεινό γοβάκι ενώ στην πεζογραφία εξέδωσε το βιβλίο Το Κόκκινο Δωμάτιο (πρώτο Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από τον David Connolly.