Η Άννα Γριμάνη διετέλεσε Πρόεδρος του Coeurs pour Tous Hellas-Καρδιές για Όλους, ενός φορέα, που υποστηρίζει οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από εγγενή καρδιοπάθεια και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για ένα έργο ζωής που από το 1998 έχει βοηθήσει περισσότερα από 14.000 παιδιά σε όλον τον κόσμο.

Η κ. Γριμάνη μιλώντας σήμερα στο parapolitika.gr με αφορμή την παράσταση μπαλέτου του παγκοσμίου φήμης χορευτή του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν Κάρλος Ακόστα που έρχεται με το 25μελές μπαλέτο του για μία και μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν στο Coeurs pour Tous Hellas-Καρδιές για Όλους, μας εξηγεί περισσότερα για το έργο που επιτελεί το Ίδρυμα αυτό στην Ελλάδα.

Διατελέσατε πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς φορέα Coeurs pour Tous. Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι της ανθρωπιστικής δράσης του στην Ελλάδα;

Το  Coeurs pour Tous Hellas-Καρδιές για Όλους, είναι συνέχεια του διεθνούς φορέα Coeurs Pour Tous που δημιούργησε το 1998 στην Γενεύη ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, για την αρωγή των φτωχών παιδιών με καρδιοπάθεια. Ο ίδιος με τις επιστημονικές ομάδες του, επιτελώντας ένα διεθνές ανθρωπιστικό έργο χειρούργησαν φιλανθρωπικά περισσότερα από 14.000 άπορα παιδιά στον κόσμο. Από την έναρξη του ελληνικού φορέα το 2015 και με την ολοκλήρωση πρόσφατα της θητείας μου ως προέδρου του Coeurs pour Tous Hellas -Καρδιές για Όλους Ελλάδα, εθελοντικά, με σκοπό την δημιουργία του όσο και την καταξίωση του στην Ελλάδα, πετύχαμε: την οικονομική υποστήριξη για τις επεμβάσεις κι επεμβατική καρδιολογία σε 106 άπορα και ανασφάλιστα παιδιά με καρδιόπαθεια τα οποία χειρούργησε αφιλοκερδώς ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός με την υποστήριξη του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και την σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ με την αμέριστη εθελοντική συμβολή τους σε αυτό το σκοπό. Στη χώρα μας, γεννούνται 800-1000 παιδιά το χρόνο, με συγγενή καρδιοπάθεια από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Ο στόχος του οργανισμού είναι η στήριξη παιδιών με καρδιοπάθεια προερχόμενων από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Πως έρχεστε σε επαφή με τα παιδιά που βοηθάτε; Αυτά απευθύνονται σε εσάς ή εσείς τα καλείτε κοντά σας;

Τα αιτήματα των οικογενειών για στήριξη από το Coeurs pour Tous Hellas γίνονται είτε μετά από σύσταση των γιατρών τους, είτε απευθείας από τις οικογένειες που έχουν ενημερωθεί για τον φορέα. Και κυρίως για περιπτώσεις παιδιών που ο βαθμός δυσκολίας της καρδιολογικής πάθησης τους είναι υψηλός, και απαιτείται η ανάλογη αντιμετώπιση του προβλήματος με καρδιοχειρουργική επέμβαση και την αναζήτηση της καλλίτερης λύσης, από τους γονείς για τα παιδιά τους. Τα αιτήματα αξιολογούνται από το λογιστικό τμήμα του Coeurs pour Tous Hellas ενώ πρέπει να σημειωθεί, ότι οι περισσότερες από τις οικογένειες που αιτήθηκαν το 2016 βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.

Πόσα παιδιά περίπου χειρουργούνται κάθε χρόνο από την ομάδα του γιατρού Αυξέντιου Καλαγκού στην Ελλάδα;

Μπορώ να σας πω μόνον για τα παιδιά που φιλανθρωπικά χειρουργήθηκαν ή έγιναν πράξεις επεμβατικής καρδιολογίας και που σε μια διετία έως σήμερα είναι όπως σας ανέφερα 106 άπορα παιδιά. Αλλά αυτά που γενικότερα χειρουργούνται από την ομάδα του γιατρού Αυξέντιου Καλαγκού στην Ελλάδα, είναι περισσότερα.

Με αυτά τα παιδιά διατηρείτε επαφή και μετά την ανάρρωσή τους;

Bασικά, επαφή διατηρεί ο καθηγητής Α. Καλαγκός και οι συνεργάτες του γιατροί καθώς παρακολουθούν την πορεία και την εξέλιξη κάθε παιδιού μετά από μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς σε βάθος χρόνου.

Τι ακριβώς είναι το καινοτόμο δαχτυλίδι Kalangos Ring;

Ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι», σαν μόσχευμα, που επινόησε ο Έλληνας καρδιοχειρουργός, που το τοποθετεί, όταν η περίσταση το απαιτεί, στην παιδική καρδιά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες της μιτροειδούς βαλβίδας. Έτσι περιορίζεται το ενδεχόμενο για περαιτέρω επεμβάσεις, που μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικά, για ένα παιδί με καρδιοπάθεια.

Οι Χορηγοί σας από ποιους χώρους κυρίως προέρχονται; Το κράτος σας στηρίζει με κάποιο τρόπο;

Οι χορηγοί του Coeurs pour Tous Hellas – Καρδιές για Όλους είναι ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Ι.Σ. Νιάρχος, που αποτελεί βασικό χορηγό μας, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Marfin, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κ.ά, τράπεζες όπως η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς καθώς και εταιρείες. Δεν είναι κρατικοί φορείς.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έως τώρα έχετε αντιμετωπίσει για να φέρετε σε πέρας το έργο σας;

Η επιτακτική ανάγκη να σωθεί ένα παιδί τώρα! Να πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι για τα νοσήλια της επέμβασης του άμεσα και ο χρόνος γίνεται μηδενικός. Τότε συναισθάνεσαι το επίπεδο ευθύνης των γιατρών και την ετοιμότητα τους όταν πρέπει να σώσουν μια ζωή. Επίσης, μια άλλη διαδικασία που απαιτεί διάρκεια είναι η διάδοση της ιδέας και της πεποίθησης ότι για μια τέτοια κοινωνική προσφορά απαιτείται συνεχής πρακτική υποστήριξη.

Τι σας λένε τα παιδιά αυτά όταν μιλάτε μαζί τους;

Τα περισσότερα είναι μωρά, εκείνα ωστόσο που είναι μεγαλύτερα και μπορεί να εκφραστούν, έχουν γράψει πολύ συγκινητικά γράμματα στον γιατρό τους τον Αυξέντιο Καλαγκό όπως και σε άλλους γιατρούς της ομάδας, δείχνοντας τρυφερά την χαρά τους που νιώθουν καλά- και αγάπη. Οι γονείς είναι εκείνοι που εκφράζουν το εύρος της ευγνωμοσύνης τους στο πρόσωπο του Έλληνα παιδο-καρδιοχειρουργού.

Ποιοι είναι οι νέοι σας στόχοι για φέτος και τα επόμενα χρόνια;

Η αδιάλειπτη φιλανθρωπική ανταπόκριση στη ροή των αιτημάτων για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά της Ελλάδας- μια διαδικασία που απαιτεί πόρους και ιατρική προσήλωση σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Η παρέμβαση του φορέα στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Διότι, όπως επισημαίνει και το μότο μας, «κάθε παιδί με καρδιοπάθεια είναι υπόθεση ζωής».