Η εμβληματική φιγούρα του Κεφαλλονίτη συμβολαιογράφου σιορ Τάπα, από το πασίγνωστο έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή αναβιώνει φέτος στο θέατρο Χώρα της Κυψέλης με ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια.

Ένας αδίστακτος και φιλοχρήματος συμβολαιογράφος συνεργάζεται με τον μέλλοντα γαμπρό του για να δολοφονήσουν τον πάμπλουτο θείο του και να του πάρουν την περιουσία. Όμως η ζωή, όπως πάντα, εκδικείται τους κακούς επιστρέφοντας τους το κακό που έκαναν.

Ο Ζούλιας παίρνει τον «Συμβολαιογράφο», τη νουβέλα του Ραγκαβή, που εξιστορεί μια μελοδραματική ρομαντική ιστορία και τη μετατρέπει σε ένα σύγχρονο ψυχολογικό θρίλερ κάνοντας μια εξαιρετική απόδοση του έργου και απογειώνοντας τους χαρακτήρες του.

Δολοπλοκίες, ίντριγκες, μυστήριο, συγκίνηση, κρυφοί έρωτες πλέκουν ένα υπέροχο θεατρικό γαιτανάκι δημιουργώντας έντονα και πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής του 19ου αιώνα στην Κεφαλονιά. Η παράσταση καταφέρνει να ταξιδέψει το θεατή στα σκοτεινά καντούνια του νησιού και να τον κάνει συμμέτοχο στις έρευνες για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη του πραγματικού δολοφόνου.

Ο Σταμάτης Φασουλής που κρατά το ρόλο του διαβολικού συμβολαιογράφου, ξεπερνάει τον εαυτό του. Έχει πάνω του όλο το έργο και με την τεράστια θεατρική του πείρα οδηγεί τους συμπαίκτες του σε απολαυστικές υποκριτικές ατραπούς.

Καθηλωτική είναι και η ερμηνεία του Αντώνη Λουδάρου, που στην παράσταση τον βλέπουμε σε ένα ρόλο έκπληξη. Υποδύεται τον υπέργηρο πιστό υπηρέτη του δολοφονημένου θείου και χαρίζει στο κοινό μια μοναδική δική του στιγμή που όμοιά της δεν έχει.

Η Ευγενία Δημητροπούλου βάζει στο έργο την πινελιά του ρομαντισμού, θυμίζοντας την εποχή που γράφτηκε το έργο. Με το λόγο της αλλά και την τρόπο που παίζει την κόρη του Συμβολαιογράφου μοιάζει σαν μια αέρινη κούκλα βγαλμένη από το 1850. Αξιοσημείωτο το υπέροχο κρεσέντο που κάνει στη σκηνή της αυτοκτονίας της.

Ο Αλέξανδρος Πέρρος, ο Κώστας Φαλελάκης και ο Ρένος Ρώτας πολύ καλοί ενώ το υποβλητικό σκηνικό και η εύστοχη μουσική επένδυση κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

INFO: Θέατρο ΧΩΡΑ: Αμοργού 20, Κυψέλη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:30

Διάρκεια: 130’ (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: Κανονικό: 18 €, 16 € (Εξώστης)- Μειωμένο: 14 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών) - Ανέργων: 12 €

Ταυτότητα Παράστασης:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή, Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη, Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός

Πρωταγωνιστούν: Σταμάτης Φασουλής, Αντώνης Λουδάρος, Ευγενία Δημητροπούλου, Ρένος Ρώτας, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αλέξανδρος Πέρρος, Μαίρη Χάγια, Όλγα Σκιαδαρέση