Έναν διαφορετικό τρόπο επέλεξε ο πρωθυπουργός για τον εορτασμό της σημερινής 45ης επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου 15 μαθητές από Λύκεια της χώρας με τους οποίους συζήτησε... εφ' όλης της ύλης.

Οι μαθητές, δύο εκ των οποίων φοιτούν σε ειδικά Λύκεια, συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη για την ελευθερία του λόγου, τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα όπως η γραφειοκρατία και το brain drain. Ενδιαφέρον μάλιστα έδειξαν για θέματα της επικαιρότητας αλλά και για το ζήτημα της εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

 Ο ένας εκ των μαθητών που φοιτά σε ειδικό Λύκειο ρώτησε πώς και αν θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία ειδικής αγωγής με το πρωθυπουργό να δηλώνει ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας κρίνεται από το αν μπορεί τελικά να μεριμνά για αυτούς που έχουν μεγαλύτερες ή διαφορετικές ανάγκες». Μάλιστα ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους μαθητές, μιλώντας για την… προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι  η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει άμεσα μια πρωτοβουλία της προηγούμενη κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

 Σπάνια, ίσως και ποτέ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ,ένας πρωθυπουργός έχει το θάρρος να μιλήσει για έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, και μάλιστα δημόσια δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της.