Μία από τις μεγαλύτερες σκιές που πλανώνται πάνω από την Κουμουνδούρου ενόψει της κόντρας Τσίπρα - Σκουρλέτη για τη διεύρυνση του κόμματος προς την Κεντροαριστερά έχει να κάνει με τις εκατέρωθεν κατηγορίες περί αρνητικών διαρροών της μιας για την άλλη πλευρά σε αντίστοιχους φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους.

Από τη μια, υπάρχει μια μερίδα φιλοΣΥΡΙΖΑϊκών ΜΜΕ που ουσιαστικά εμφανίζουν τον κ. Σκουρλέτη ως βαρίδι στις πρωτοβουλίες που θέλει να αναλάβει ο κ. Τσίπρας. Από την άλλη, το ίδιο γινόταν ως αντίδραση βεβαίως και από την αντίπερα όχθη, με τις εν λόγω πηγές να μιλούν για μάχη του γραμματέα όσον αφορά τη διατήρηση των ριζοσπαστικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτική και η άποψη που εξέφρασε η πρώην βουλευτίνα (και παρεμπιπτόντως δημοσιογράφος) και στέλεχος της ομάδας των «53+» Αννέτα Καββαδία, με φόντο επιθέσεις που δέχεται εσχάτως ο κ. Σκουρλέτης: «Από πότε ο σεβασμός στις συλλογικές διαδικασίες θεωρείται βαρίδι; Από πότε η ανθρωποφαγία πλασάρεται ως συστατικό στοιχείο της διεύρυνσης; Από πότε ο διάλογος για το απαραίτητο άνοιγμα του κόμματος δεν σηκώνει όλες τις απόψεις;». Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε έναν περίεργο διχασμό ακόμα και εντός των ίδιων των Μέσων των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σχέσεις αίματος με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτικές είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που καταγράφονται στα φύλλα τα οποία πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκαν αφορμή για έντονους εσωτερικούς καυγάδες. «Δεν είναι ώρα τώρα, ύστερα από τόσες διαδοχικές ήττες κι ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει ιχνηλάτηση των αιτίων τους, αλλά και πριν από τις διαδικασίες της ανασυγκρότησής μας, να παρουσιάζεται διαιρεμένο το δημοσιογραφικό δυναμικό που μας στηρίζει. Η ηγεσία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της», έλεγε σε γνωστό ΣΥΡΙΖΑϊκό στέκι κορυφαίος παράγων της κομματικής γερουσίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του περιβάλλοντος Τσίπρα. 

Πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι αν μετά τις διαρροές στον Τύπο περί ανακωχής θα σταματήσει η καλλιέργεια κλίματος έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτως ή άλλως διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι το συγκεκριμένο πόστο ουδέποτε αποτελούσε πολιτικό του όνειρο. Πολλώ γε μάλλον από την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι ουδέποτε είχε καλή χημεία με τον πρώην πρωθυπουργό. Βλέπετε, για την Ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον κυνικό τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τα πολιτικά ζητήματα. Στο κάδρο αυτό συμπεριλαμβάνεται, βεβαίως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να «σκοτώσει» στο παρελθόν πρόσωπα με το οποία είχε στενή πολιτική σχέση. Αυτό ακριβώς ισχύει και για μια σειρά στελεχών της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς» (βλέπε Βούτση, Βίτσα, Φίλη κ.ά.), που μαζί με τους «53+» και φυσικά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην πρωτοκαθεδρία επιθυμούν να απλώνουν δίχτυ προστασίας στον γραμματέα και στις απόψεις τις οποίες πρεσβεύει.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret της «Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019.