Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για τα capital controls. Ο Βηματοδότης γράφει για το παρασκήνιο της υπόθεσης, από την περίοδο ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Την αλήθεια όμως τη μάθαμε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μας διηγήθηκε ότι περίπου έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησε το όλο θέμα με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο κ. Στουρνάρας τότε πρότεινε να γίνει μια σύσκεψη με τους διοικητές πέντε τραπεζών (ήτοι της Εθνικής, της Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha και της Αττικής). Στη σύσκεψη αυτή ετέθη το θέμα της άρσης των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων και οι τραπεζίτες ομόθυμα δήλωσαν ότι υπάρχουν κίνδυνοι πολλοί για κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί δεν ήταν καθαρό τότε εάν θα υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα…

Εισηγήθηκαν ότι προτιμότερο ήταν να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά να το ξανασυζητήσουν. Οπερ και εγένετο. Οταν επικράτησε στις εκλογές η ΝΔ και αποκαταστάθηκε το κλίμα πολιτικής σταθερότητας έγινε αντίστοιχη συζήτηση με τον διάδοχο του κ. Τσακαλώτου, Χρήστο Σταϊκούρα, και τους ίδιους τραπεζίτες. Αποφασίστηκε πως δεν συντρέχουν λόγοι να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτά για την Iστορία.»