Στο μικροσκόπιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται η δραστηριότητα που επιδεικνύει μετεκλογικά ο Χρήστος Σπίρτζης (φωτ.), με τις ευλογίες, βεβαίως, του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην υπουργός, που, ως γνωστόν, προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, έχει αναλάβει μυστικό, πλην όμως κομβικό ρόλο στην επιχείρηση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και τη γενικότερη μετάλλαξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που, όπως είναι φυσικό, δεν περνάει απαρατήρητο από τον Πάνο Σκουρλέτη, τους «53+» και τους υπόλοιπους αντιφρονούντες.

Το όλο θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι εσχάτως ο Σπίρτζης επιδεικνύει τάσεις αυτονόμησης ακόμα και από τους στενούς πολιτικούς του φίλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, για παράδειγμα, ο Νίκος Παππάς, με τον οποίο, όπως έγραφε η στήλη την περασμένη εβδομάδα, ήλθε σε ανοικτή ρήξη εξαιτίας των διαφωνιών τους στο μέτωπο της εγγραφής νέων μελών. Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι πως η ομάδα των λεγόμενων «προεδρικών», συνεκτικό στοιχείο της οποίας είναι η συμπόρευση με τη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά ομοιογενής είναι, αφού το καθένα από τα φιλόδοξα στελέχη της (εκτός από τον Χρ. Σπίρτζη και τον Ν. Παππά, ο Χαρίτσης, η Αχτσιόγλου, ο Ηλιόπουλος και ο Τζανακόπουλος) επιθυμεί πριν και πέρα από όλα να εξασφαλίσει θέση ισχύος στη νέα κομματική πραγματικότητα που θα προκύψει μετά το συνέδριο που έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως εκ τούτου, ο άλλοτε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται επί της ουσίας εν μέσω διασταυρούμενων εσωκομματικών πυρών, καθώς η κινητικότητά του, αλλά και το «γήπεδο» που του δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματίζουν, εκτός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, και το σύνολο των προσώπων που έχουν λόγο και ρόλο στο στενό σύστημα Τσίπρα. Για την Ιστορία και μόνο, ένα από τα μαντάτα που έχουν φθάσει στα αυτιά των παντός είδους «συντρόφων» του Χρήστου Σπίρτζη είναι πως ενόψει των συνεδριακών διαδικασιών θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως επικεφαλής μιας σημαντικής μερίδας προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο πλαίσιο της διεύρυνσης έχει ταυτόχρονα αναλάβει δράση για την προσχώρηση και άλλων, προκειμένου να διαθέτει αυξημένη επιρροή την κρίσιμη στιγμή.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το μπαλάκι είναι πλέον στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται, υπό το βάρος των αντιδράσεων, να αποφασίσει αν θα περιορίσει ή όχι τον πρώην υπουργό. Το κακό είναι ότι ο τελευταίος έχει αποκτήσει ήδη ισχυρές άκρες στους κόλπους του φιλοΣΥΡΙΖΑϊκού Τύπου, ενώ, σε περίπτωση που μπει στον «πάγο», δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα κάνουν λόγο για άτυπη εσωκομματική νίκη των «εχθρών» του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των οπαδών της κεντρικής γραμμής της Κουμουνδούρου.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret της «Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019.