Στην Ελλάδα βρέθηκε Hταν ένας Μοσκοβισί διαφορετικός από τις άλλες φορές, όταν ερχόταν στην Ελλάδα και επαινούσε την κυβέρνηση Τσίπρα και το οικονομικό της πρόγραμμα. Είχε έρθει, έλεγε, συνολικά 14 φορές στη χώρα μας ως επίτροπος και συνάντησε τρεις πρωθυπουργούς. Αυτή τη φορά όμως στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φαινόταν αρκετά προβληματισμένος για το… μέλλον του. Γιατί την 1η Νοεμβρίου αποχωρεί από επίτροπος.

– «Τι θα κάνεις μετά, τώρα που τελειώνει η θητεία σου στην Κομισιόν;» ρώτησε με έκδηλο ενδιαφέρον και σε άψογα γαλλικά ο κ. Μητσοτάκης.

– «Θα γυρίσω στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξέρεις, στον «Ταλεϋράνδο», όπως το λέμε» του είπε ο Μοσκοβισί με φωνή κάπως νοσταλγική.

Όπως διαβάζουμε στον Βηματοδότη, μόλις ο Πρωθυπουργός άκουσε περί Ταλεϋράνδου, του είπε: «Φαντάζομαι ότι θα τεθείς στη διάθεση των γεγονότων, γιατί ο Ταλεϋράνδος αυτό έλεγε συχνά».

Ο κ. Μοσκοβισί έδειξε να αιφνιδιάζεται: «Α, τον γνωρίζετε τον Ταλεϋράνδο και τα αποφθέγματά του;».

– «Ναι. μου τον αναφέρει κάθε λίγο ο Αβραμόπουλος» απάντησε χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός.

Και ο κ. Μοσκοβισί έμεινε έκπληκτος: «Απ’ αυτόν τα έμαθα και εγώ. Από τον Αβραμόπουλο. Βλέπετε, μου το λέει κάθε λίγο, τώρα που τελειώνει η θητεία μας».

*** Για την ιστορία, να πούμε πως ο Charles Maurice de Talleyrand ήταν Γάλλος διπλωμάτης και κατά καιρούς υπουργός Εξωτερικών, που υπηρέτησε με επιτυχία μια σειρά από διαφορετικά καθεστώτα, ξεκινώντας από την περίοδο της βασιλείας του Λουδοβίκου XVI, συνεχίζοντας στη Γαλλική επανάσταση και στην εποχή του Ναπολέοντα και κατέχοντας υψηλές θέσεις μέχρι τον Λουδοβίκο XVIII και τον Λουδοβίκο-Φίλιππο, ενώ θεωρείται ο πιο ικανός διπλωμάτης στην Ευρωπαϊκή ιστορία.