«Καρφί» για την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδεολογικές διακηρύξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως αυτή χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο όνομά του, έριξε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ιδρυτικές διακηρύξης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές υπογράφηκαν και δημοσιεύτηκαν, επί της ηγεσίας του «Εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού έκανε μία σαφή ιστορική αναφορά στην τήρηση των ιστορικών προκλήσεων και ευκαιριών από τη ΝΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει ποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα μπορεί να εκφράζει την περηφάνια του για την ιστορία και τη δέσμευσή του απέναντι στις ιδεολογικές του διακηρύξεις.

Πάντως η αναφορά του πρωθυπουργού φαίνεται να έχει απήχηση όχι μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά κυρίως στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν το κόμμα τους, από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, να προδίδει τις ιδεολογικές του Αρχές και να κάνει τις... μεγαλύτερες ιστορικές κωλοτούμπες στην εποχή της Μεταπολίτευσης.