Ένα… μίνι θρίλερ και διαπραγματεύσεις παρασκηνίου με διπλωματικό και όχι μόνο φόντο, προηγήθηκε πριν κλειστεί και πριν καθοριστεί το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η ημερομηνία και η ώρα της συνάντησης παρέμεινε ανοιχτή με τις δύο πλευρές, σε διπλωματικό επίπεδο να προωθούν συζητήσεις, ενώ σε πολιτικό να κάνουν έντονο «διάλογο», θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις τους.

 Η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης, όχι μόνο δεν ήταν εύκολη, αλλά οι συγκυρίες έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το ενδεχόμενο του διαλόγου μεταξύ των δύο αρχηγών, με σοβαρές επιφυλάξεις εκατέρωθεν τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για την κατάληξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, αναφέρουν πως πριν ακόμη γίνει γνωστό ότι η συνάντηση θα γίνονταν με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς είχαν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις των δύο πλευρών, με πρωτοβουλία της Ελλάδος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης διαφαίνονταν αρχικά η πρόθεση για ένα σύντομο τετ-α-τετ των δύο ηγετών της συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις όμως και οι κινήσεις της άλλης πλευράς έδειξαν ότι δεν θα μπορούσαν κάποια πράγματα να διευθετηθούν σε μια σύντομη επαφή.

 Η αντιπρόταση της Τουρκίας ήταν ανοιχτή συνάντηση των αντιπροσωπιών των χωρών, που αποδέχθηκε η Ελλάδα. Τα όσα προηγήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο σε κάθε χώρα μέχρι την συνάντηση των δυο ηγετών δεν επηρέασαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν, χωρίς βέβαια να ήταν και κάτι που είχε και πολλές πιθανότητες να γίνει, όταν προηγούνται καυτά εθνικά ζητήματα.