Ποιοι είναι οι λόγοι που ώθησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ιδρύσει και πάλι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;

Όπως διαβάζουμε στο Βηματοδότη, η ένταξη του μεταναστευτικού προβλήματος στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν απέδωσε με τον τρόπο που ήθελε η κυβέρνηση λόγω των πολλαπλών αρμοδιοτήτων. Σε αυτό το σχήμα είχε προστεθεί και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης που ανέλαβε θέματα ασύλου και εξεύρεσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν μπορούσε να υπάρξει η ευελιξία που ήταν απαραίτητη στη λήψη αποφάσεων και στην αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων.

Ήρθαν και τα τραγικά γεγονότα της Χίου και ο απαράδεκτος προπηλακισμός του Νότη Μηταράκη, μέσα στην εκλογική του περιφέρεια, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη της ίδρυσης αυτού του υπουργείου.

Έτσι, υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τη δομή της και επανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε καταργήσει. Αλλά γιατί αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος σημειωτέων προέρχεται από τη Χίο, μια περιφέρεια που βιώνει όλες τις μορφές του Μεταναστευτικού;

Δεν είναι μόνον ότι ο κ. Μηταράκης έπεσε θύμα προπηλακισμών, αλλά όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση ο μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.