Ειδήσεις ευρέος πολιτικού – επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εξήχθησαν στη διάρκεια πρόσφατου γεύματος που παρατέθηκε από το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Πέτρου Δούκα ήταν τέτοια που οι ιθύνοντες της Αθηναϊκής Λέσχης άνοιξαν διάπλατα το εμβληματικό εστιατόριο του 6ου ορόφου απλώνοντας τα φρεσκοσιδερωμένα λευκά τραπεζομάντηλα, τα ασημένια μαχαιροπήρουνα και τις καρέκλες σε όλες τις ροτόντες για να χωρέσουν οι 150 προσκεκλημένοι.


Πέραν των γνωστών εθνικών θέσεων και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός έκανε αναφορά στα εξοπλιστικά ενόψει και της άφιξης στις 24 Φεβρουαρίου της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Η κυρία υπουργός έχει εξουσιοδοτηθεί από τον Πρόεδρο Μακρόν , ύστερα από την τελευταία συνάντηση του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως επεκτείνει τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο της στις αγοραπωλησίες «καραβιών», όπως αποκαλούσε τα πάσης φύσεως πλεούμενα του Πολεμικού Ναυτικού ο κ. Παναγιωτόπουλος. Κυρίως για τις φρεγάτες, είπε ότι η Ελλάδα

α) έχει πρόθεση να τις αγοράσει,

β) να αξιοποιήσει στο project της κατασκευής και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία,

γ) να βάλει στο παιχνίδι και την Ε.Ε. αφού τα «καράβια» δεν θα φυλάνε μόνον ελληνικά σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά. Ωστόσο δεν μπορεί να περιμένει έως ότου ετοιμαστούν το 2026, γιατί τέτοιο χρονοδιάγραμμα έχουν δώσει από το Παρίσι.


Σ’ αυτό το σημείο, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ο πρέσβης του Ισραήλ, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου και διάφοροι ποικιλώνυμοι σταμάτησαν να τσιμπολογούν το μαύρο στρογγυλό ψωμάκι, για να ακούσουν ίσως κάτι παραπάνω. «Μέχρι τότε τι θα κάνουμε;» ρώτησαν τον υπουργό με αυτή τη …διακριτική επιμονή.


Ο υπουργός έκλεισε το θέμα στα γρήγορα προσπαθώντας να περάσει στο μεταναστευτικό. «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το πλωτό φράγμα θα έχει αποτέλεσμα» δήλωσε εις μάτην καθώς το μυαλό των περισσότερων ήταν στην ανάγκη της διαρκούς θωράκισης της χώρας. Δυστυχώς η ώρα είχε περάσει. «Με περιμένει πολλή δουλειά στο γραφείο» είπε ξέπνοα κι έκανε να φύγει χωρίς να δοκιμάσει λίγη από την πράσινη σαλάτα με τον σολομό ή το παραδοσιακό ψητό της κατσαρόλας με τα ψητά λαχανικά και την κρεμώδη σάλτσα. 

Πρόλαβε ωστόσο να ανταλλάξει δυο κουβέντες με τον Πέτρο Ευθυμίου, τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα, την Μιράντα Ξαφά, την πρώην γ.γ του υπ. Οικονομικών Αικ. Σαββαϊδου με την οποία είναι και «κοντοπατριώτες» όπως έλεγε, καθώς και με αρκετούς επιφανείς. Οι τελευταίοι- και προχωρημένης ηλικίας οι περισσότεροι - του εφοπλιστικού κεφαλαίου κυρίως, γλυκάθηκαν με τη σιροπιαστή καρυδόπιτα τόσο πολύ που ζήτησαν το ταψί στο κέντρο της ροτόντας όπου είχαν μαζευτεί στο τέλος.