Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού κοιτούσε χθες η Ρένα Δούρου όταν διάφοροι περιφερειάρχες, στη χθεσινή σύσκεψη του οργάνου τους (ΕΝΠΕ), αναφέρονταν στις ΜΚΟ που ξεφύτρωναν σε μια νύχτα το 2015, όταν οι μεταναστευτικές ορδές κατέκλυσαν για πρώτη φορά την Ελλάδα. «Δεν θέλω να πιστέψω τα όσα ακούγονται για το ποιοι συμμετείχαν σε αυτές τις οργανώσεις, πόσο ψηλά βρίσκονται, σε ποιους απευθύνονται και από ποιους εξαρτώνται» είπε ο Γιώργος Πατούλης ενώ ομοίως αινιγματικός ήταν και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης.
Ο τελευταίος δεν ήταν σίγουρο ότι θα προσέρχονταν στη συνάντηση λόγω της παρουσίας σε αυτήν του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη. Ωστόσο πήγε, είπε στα σοβαρά ότι «συζητώ τακτικώς με τον υπουργό» και γενικώς δεν όξυνε τα πνεύματα, όπως περίμεναν όλοι γι΄αυτό και απέφυγαν ακόμη και τις τυπικές καλημέρες μαζί του.

Επί τούτου, προ της έναρξης της συνεδρίασης διεξήχθη στο παρακείμενο γραφείο του Απ. Τζιτζικώστα, προέδρου των περιφερειαρχών, κλειστή σύσκεψη για το «θέμα Μουτζούρη». Δηλαδή για ενδεχόμενη πυροσβεστική παρέμβαση σε περίπτωση που ο περιφερειάρχης… εξανίστατο. Τελικώς τίποτα δεν συνέβη. Η κοινή εμφάνιση το προηγούμενο βράδυ στη Χίο με ακροδεξιό στέλεχος ονόματι Λιόντη Βορριά, αποδείχτηκε αρκετή για την απομόνωση του.