Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ-katsigiann@yahoo.gr-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Συνέδριο επανίδρυσης για αλλαγή ηγεσίας και αποκατάσταση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος αναμένεται να ζητήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν ανήκαν στην κατηγορία των «δελφίνων» και σήμερα βρίσκονται σε φάση συνεννόησης με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ανεξαρτήτως του τι κατάληξη θα έχει η προσωπική σύγκρουση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, η εν λόγω πρωτοβουλία θα έχει ως αφετηρία την οργανωμένη βάση του κόμματος, καθώς το αίτημα για τη διεξαγωγή συνεδρίου θα είναι αποτέλεσμα πανελλαδικής κινητοποίησης και θα ισχυροποιηθεί μέσα από τη διαδικασία συλλογής υπογραφών. 

ΠΡΩΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο στο κυοφορούμενο εσωκομματικό κίνημα (που σημειωτέον δεν προάγει το σενάριο της αλλαγής ηγεσίας, με γνώμονα την επιστροφή στη λογική του «ενός ανδρός αρχή», αλλά προτάσσει την ανάγκη της «συλλογικής λειτουργίας» και «δράσης») διαδραματίζουν πρώην κορυφαίοι υπουργοί, που κατά καιρούς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ιδεολογική αποστέωση του κόμματος εξ αιτίας της άνευ όρων ταύτισής του με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τους Δημήτρη Ρέππα, Κώστα Σκανδαλίδη, Πέτρο Ευθυμίου, Κώστα Λαλιώτη, Βάσω Παπανδρέου, Απόστολο Κακλαμάνη κ.ά. 

Τα προαναφερθέντα στελέχη, όπως και δεκάδες ακόμη, που έχουν γίνει κοινωνοί της ιδέας για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών μετά τις ευρωεκλογές, θεωρούν ότι δεν είναι χαμένη υπόθεση η ανάκτηση της χαμένης ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ούτε ανέφικτος ο στόχος του «επαναπατρισμού» των μελών και φίλων που το εγκατέλειψαν, αναζητώντας αλλού πολιτική στέγη. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανασύνταξης, εφόσον το ΠΑΣΟΚ εναρμονίσει την ιδεολογική και προγραμματική του κατεύθυνση με τις ανάγκες της κοινωνίας, διαφοροποιούμενο πλήρως από τη συντηρητική διακυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. 

Αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο επανίδρυσης θα λάβει χαρακτήρα προγραμματικού και πολιτικού εξαγνισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί στο μέγιστο δυνατό η «αριστερή» φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τις εθνικές εκλογές να είναι σαφής η απάντηση στο δίλημμα «με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;». 

Ασφαλώς, όλες οι παραπάνω συζητήσεις δεν διεξάγονται σε αυθαίρετο εσωκομματικό τοπίο, αλλά σε συνάρτηση με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις κινήσεις που μπορεί να γίνουν και από άλλες σχηματοποιημένες ομάδες εντός του ΠΑΣΟΚ ή πλησίον αυτού, που επίσης φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στα σενάρια της επόμενης ημέρας. 

«ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ»

Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον για την τροπή που θα πάρουν οι εσωκομματικές εξελίξεις σε επίπεδο «συμμαχιών» και «συμφωνιών» η σύγκρουση που σοβεί εδώ και καιρό στο «Βενιζελικό» μπλοκ με πρωταγωνιστές τον κ. Ανδρουλάκη και τον εκπρόσωπο Τύπου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Θα έχει βαρύνουσα σημασία στο εσωκομματικό πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με φόντο την αλλαγή ηγεσίας, εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεπεράσει τα εμπόδια που συνεχίζουν να του στήνουν τόσο οι εκπρόσωποι των «Παπανδρεϊκών» δυνάμεων όσο και οι «Βενιζελικοί» διά του κ. Κωνσταντινόπουλου, θέτοντας ζήτημα παραίτησής του από τη θέση του γραμματέα για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το θέμα του «ασυμβίβαστου» για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει από την προσωπική διαβεβαίωση που του έδωσε ο κ. Βενιζέλος ότι δεν χρειάζεται να παραιτηθεί. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, γνωρίζοντας ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος διατηρεί άριστη σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο, φοβάται μήπως την τελευταία στιγμή εκδοθεί φωτογραφική εγκύκλιος σε βάρος του, που θα τον υποχρεώνει σε παραίτηση από τη θέση του γραμματέα. Πάντως, την παραμονή του στη θέση του στηρίζουν για ευνόητους λόγους οι κύριοι Σκανδαλίδης, Λαλιώτης και Ρέππας. 

Η εκπαραθύρωση του κ. Ανδρουλάκη από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκολύνει και τις κινήσεις των «Παπανδρεϊκών», καθώς εκείνος που επίσης έχει θέσει ζήτημα ασυμβιβάστου είναι ο κ. Μωραΐτης. Πάντως, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του πάλαι ποτέ κραταιού Kινήματος έχει το άγχος να είναι πρώτος σε σταυρούς στις ευρωεκλογές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση φοβάται μήπως του χρεώσουν όλη την ήττα, ακόμα και ο κ. Βενιζέλος. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Ανδρουλάκης πιθανολογεί ότι θα είναι αυτός το πρώτο θύμα των εσωκομματικών εκκαθαρίσεων που θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως φαίνεται, ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Στην «ανθρωπογεωγραφία» του διασπασμένου «Βενιζελικού» μπλοκ η ομάδα στην οποία ανήκει ο κ. Κωνσταντινόπουλος περιλαμβάνει τους Γιάννη Μανιάτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστο Πρωτόπαπα, Παναγιώτη Ρήγα και Τόνια Αντωνίου. 

Η… ΜΟΝΑΧΙΚΗ

«Παρούσα» στις εσωκομματικές εξελίξεις δηλώνει και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, κρατώντας ίσες αποστάσεις στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κ.κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου. Διατηρεί επαφή με τους υποστηρικτές και των δύο πλευρών, αλλά επικοινωνιακά καλλιεργεί ηγετικό προφίλ, που να την κατοχυρώνει ως «πρωταγωνίστρια» την επόμενη ημέρα. Για όσους δεν θυμούνται, όταν είχε ξεσπάσει η πρώτη προσωπική διαμάχη ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά, αν και ήταν εκπρόσωπος του κόμματος, δεν είχε πάρει το μέρος κανενός. Το ίδιο έπραξε και αυτή τη φορά, που ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε το Πολυνομοσχέδιο και ο κ. Βενιζέλος τον αποδοκίμασε. Την επομένη της σύγκρουσης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνος», λέγοντας ότι δεν είναι ώρα τώρα να λύσουμε τους λογαριασμούς, ενώ με κομψό τρόπο έκανε ευδιάκριτη την ηγετική της παρουσία. «Μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και αυτό αποτελεί ένα στοίχημα για το κόμμα μας και για εμένα προσωπικά», ανέφερε με νόημα.  

Παιχνίδια με τη δεδηλωμένη

Ενεργό εμπλοκή στη διακυβέρνηση της χώρας διεκδικεί ο Γιώργος Παπανδρέου, θέτοντας σε ελεγχόμενη δοκιμασία την κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, ώστε να στείλει με τον τρόπο αυτό μήνυμα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι είναι σε θέση να προκαλέσει αποσταθεροποίηση ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, δεν θέλει να δώσει αφορμή για να στοιχειοθετηθεί σε βάρος του μια τέτοια κατηγορία, πριν συμβεί κάποιο «τυχαίο ατύχημα», και γι’ αυτό την επομένη της καταψήφισης της διάταξης του Πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες φρόντισε να διαρρεύσει προς τον Tύπο ότι νοιαζόταν για την πολιτική σταθερότητα. Ετσι, εμφάνισε τη στενή του συνεργάτιδα Ρεγγίνα Βάρτζελη να συνομιλεί με το προεδρείο της Bουλής για την πορεία της ψηφοφορίας σε σχέση με τις θετικές και αρνητικές ψήφους που υπήρχαν επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο κ. Παπανδρέου είχε εξασφαλίσει ότι η διαφοροποίησή του από την επίσημη «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ δεν θα εγκυμονούσε κινδύνους για την πτώση της κυβέρνησης και βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει ως «κουμανταδόρος» της κυβερνητικής συνοχής με την υπόθεση Μπαλτάκου, όπου εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ζήτημα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι τα «απειλητικά» τσαλιμάκια είχαν ως αποδέκτη τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν τόλμησε να τον διαγράψει την περασμένη Κυριακή, επειδή κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε ούτε ο Αντώνης Σαμαράς.