Πολύ ζόρικες ώρες πέρασαν το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Αλ. Χαρίτσης οι οποίοι συναντήθηκαν με τα προεδρεία των δημοσιογραφικών οργανώσεων στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για το χυδαίο διαφημιστικό σποτ.

Μπαίνοντας λοιπόν στην αίθουσα της συνεδρίασης αντίκρισε εφημερίδες από την περίοδο της Κατοχής λέγοντας ότι «το θέμα είναι να μη ζήσουμε συνθήκες Κατοχής στα ΜΜΕ σήμερα». Αμέσως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, του απάντησε: «Ούτε Κατοχή ούτε Χούντα υπάρχουν.

Τελειώσαμε με όλα αυτά το ‘74». Ακολούθησε και δεύτερη κρυάδα όταν μετά το ναυάγιο της συνάντησης τους τα έψαλε κανονικά και μάλιστα ενώπιον τους: «Το spot (σς του ΣΥΡΙΖΑ) είναι ατυχές και απαράδεκτο… Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να περιγράφονται έτσι … Πουθενά στην Ευρώπη δεν έγινε τέτοια φασαρία για τη διανομή των κονδυλίων σχετικά με τον κορονοϊό , ούτε φυσικά και στοχοποιήθηκαν».

Στον αποχαιρετισμό, η αμηχανία των Σκουρλέτη - Χαρίτση ήταν εμφανής γι΄ αυτό και βιάζονταν να φύγουν. «Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας» είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαμογελώντας μέσα από τα δόντια. «Μη φεύγετε έτσι και νομίσει ο κόσμος ότι είμαστε τσακωμένοι.

Είστε ευπρόσδεκτοι όποτε θέλετε» του απάντησαν η Αντωνιάδου και η Άρια Αγάτσα προσφέροντας τους τις τελευταίες εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος , μεταξύ των οποίων ένα βιβλίο που φωτίζει τη δημοσιογραφική πλευρά του Ν. Καζαντζάκη.

«Διαβάστε το, αναφέρεται στην ανταπόκριση του Καζαντζάκη , ως απεσταλμένου της «Καθημερινής», στον Ισπανικό Εμφύλιο» τους είπαν. Κι αυτοί το πήραν για καλό… όμως το περιεχόμενο του είναι πέρα για πέρα εμπρηστικό!!

Τούτο διότι ο Καζαντζάκης στις τότε ανταποκρίσεις του το 1936-1937 , παρότι αριστερός, αλληλέγγυος και γενικώς ελεύτερος, εξιδανίκευε το καθεστώς του Φράνκο και της Χούντας του (σς η λέξη προέρχεται από το κόμμα του)! Και τα ρεπορτάζ του ετύγχαναν ευρείας αποδοχής στην Ελλάδα από ένα άλλο καθεστώς στην Ελλάδα, του Ιωάννη Μεταξά...