Καίριο ρόλο στο να πραγματοποιηθεί η πρόσφατη τιμητική διάκριση του ομογενή Michael Dukakis με την απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, έπαιξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία της απονομής παρέμενε στάσιμη εδώ και μεγάλο διάστημα, μέχρι που ο κ. Βλάσης μέσω προσωπικών ενεργειών φρόντισε να «ξεκλειδώσει» και να κινηθεί γρήγορα η υπόθεση.

Οι στενές σχέσεις του κ. Βλάση με την ελληνική ομογένεια είναι γνωστές και ως εκ τούτου ο υφυπουργός δεν θα μπορούσε να μην επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ζήτημα.

Ο κ. Dukakis αποτελεί εξέχουσα μορφή της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Υπήρξε ο μακροβιότερος Κυβερνήτης στην ιστορία της Μασαχουσέτης, ενώ έφτασε να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988, ενώ σε κάθε του βήμα δεν λησμόνησε ποτέ την ελληνική του ταυτότητα.

Πρόσφατα ο κ. Βλάσης είχε δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Dukakis κατά την οποία - αφού τον συνεχάρη - πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στους Έλληνες ομογενείς των Η.Π.Α. τονίζοντας τη σταθερή βούληση του ιδίου αλλά και της Κυβέρνησης για τη συνεχή ενδυνάμωση των δεσμών τους με την Πατρίδα.