Υπόγεια και όχι μόνο μαχαιρώματα, κόντρες και αδειάσματα ανάμεσα στα στρατόπεδα που δημιουργούνται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, δομούν την νέα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανασφάλειες του Αλέξη Τσίπρα και η ανεπάρκεια που του χρεώνουν οι δημοσκοπήσεις απέναντι στην θεσμική του ιδιότητα ως αντιπολίτευση, τον οδηγούν σε ακρότητες και λαϊκισμούς, όπως το να επιβάλει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμφωνεί δημοσίως με την άποψή του ότι Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πολιτικός απατεώνας».

Η ταραχώδης σε πολλές φάσεις σχέση του κ. Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι και κάτι το καινούργιο στο περιβάλλον της Κουμουνδούρου, τα… μαχαιρώματα ανάμεσα σε έτερους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ επιτείνουν την εικόνα της περιδίνησης.

Στο χορό της νέας κόντρας και της ανάγκης να «μην αμφισβητηθεί ο πρόεδρος» οι προεδρικοί σήκωσαν το γάντι και έσπευσαν αν υπερασπιστούν τον Αλέξη, αδειάζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μεταξύ αυτών και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία και με σαφείς αιχμές παίρνοντας ξεκάθαρα θέση τόνισε: «Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι απαράδεκτη. Το λέω ευθαρσώς. Δεν έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ή μία άλλη θεώρηση. Το λέω γιατί σε όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουμε και τα στελέχη, όταν υπάρχουν διαφωνίες -και εμείς έχουμε αποδείξει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε- να συζητάει τέτοιες διαφωνίες στα όργανα, όχι μέσω Facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό, γι αυτά που διαφωνούσαμε με τον κ. Τσακαλώτο, εκεί να δείτε».

Θέση πίσω από τον Σπίρτση και τον Αλέξη Τσίπρα πήρε και  ο βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης. Κληθείς να σχολιάσει το ηχηρό «άδειασμα» του κ. Τσακαλώτου στην ηγεσία του κόμματος, ο κ.Γιαννούλης ανέφερε: «Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Έχει πει μια λογική άποψη, το μόνο που μπορώ να ερμηνεύσω είναι κάτι απλό, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τσακαλώτος δεν μπορούσε να εκτιμήσει την τύχη που θα είχε η παρέμβασή του, με την γιγαντοποίηση που υπήρχε σε μια περίοδο που η χώρα φλέγεται. Μπορούσε να προβλέψει την επίδραση που θα είχε η παρέμβασή του, ενώ βρίσκεται σε ένα κόμμα που υπάρχει πρωτοφανής και ζύμωση μεταξύ των οργάνων και των θεσμικών διαδικασιών».

Η συγκατοίκηση πάντως από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη καθώς ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κρίσιμη καμπή για το κόμματα του αντί να ενώνει τις δυνάμεις του προκαλεί διχασμό και ανισορροπίες. Μάλιστα, είναι τόσο αδύναμος να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά στρατόπεδα που ο ίδιος δημιουργεί, φτάνοντας στο σημείο να ανακοινώσει την σύσταση επιτροπής ώστε να τιμωρούνται οι απείθαρχοι, δηλαδή αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί του.. Δύσκολα θα φτιάξει το αριστερό του και το σοσιαλιστικό του προφίλ με τέτοιες τακτικές.