Είναι γνωστό ότι Αντώνης Σαμαράς και Νίκος ∆ένδιας διατηρούσαν άριστες σχέσεις, μέχρι που ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ανάγκη ανακατατάξεων στο εσωτερικό της Ν.∆. μετά την ήττα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κι ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποφασίσει -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- να μην παραιτηθεί από την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα, κάποιοι στο περιβάλλον του Μεσσήνιου πολιτικού απέδιδαν την πρωτιά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην παρθενική του κάθοδο στη Β’ Αθήνας (στις εθνικές κάλπες του 2015) στη στήριξη του τότε «γαλάζιου» αρχηγικού πυρήνα, θεωρώντας ακόμα και σήμερα ότι ο Κερκυραίος τούς... χρωστάει για τη μετέπειτα εξέλιξη της πορείας του.

Όπως διαβάζουμε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά, τα απωθημένα των συνομιλητών του Σαμαρά με τον Νίκο ∆ένδια επανήλθαν στο προσκήνιο με φόντο τις διεργασίες για την κύρωση από τη Βουλή των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την αστοχία του υπουργείου Εξωτερικών με τον χαρακτηρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ιστορικής.

Βλέπετε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη, ο πρώην πρωθυπουργός θεμελίωσε το πολιτικό αφήγημα της ζωής του στο θέμα του Μακεδονικού και, ως εκ τούτου, άπαντες γύρω του αντιμετωπίζουν, αν μη τι άλλο, με προβληματισμό τις τελευταίες εξελίξεις.