Στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή για το θέμα της Ουκρανίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταδικάσει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ξεκαθαρίσει ότι η ιστορία αυτή θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν .

«Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει και να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τους πρόσφυγες», θα πει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ακόμα ότι χρειάζεται να διεκδικήσουμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό, γιατί στο διεθνές δίκαιο ένα παράδειγμα δημιουργεί κανόνα», θα επισημάνει ακόμα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία περιοχή που είναι ανάγκη, για όλους τους λόγους του κόσμου, να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και να είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική προσπάθεια».

Αναφερόμενος στην στρατιωτική βοήθεια που έστελλε η χώρα θα αναφέρει ότι είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. «Δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς» θα αναφέρει χαρακτηριστικά .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ωστόσο να θέσει και μια σειρά από ερωτήματα τα οποία αφορούν την διαχείριση της κρίσης από την Ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα:

  • Γιατί δεν συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και ο πρωθυπουργός μόνος του αποφάσισε να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία
  • Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να σταλεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κάνοντας την χώρα μέρος του προβλήματος.
Χθες πάντως ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην στάση της Τουρκίας και τους νέους κινδύνους που ενδεχομένως δημιουργούνται στην περιοχή, και τόνισε ότι οι σημερινές εξελίξεις αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που προβλέπει ότι στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας θα υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη και όχι τουρκικά, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας», είπε. Σημείωσε, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι μπορεί να συγκρούεται για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, όταν επί κυβέρνησής του προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καθώς υπήρχαν στοιχεία για την ενεργό εμπλοκή τους στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».