Δυναμική επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, παρά το οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,5% που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καταγράφει νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα περνά μπροστά με 0,7% στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, ενώ στην ίδια έρευνα, η οποία διεξήχθη το τριήμερο 23-25 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται η υπεροχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που κινούνται ανοδικά και οι δείκτες ικανοποίησης από την κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αυξάνει τη συσπείρωση των οπαδών του -στο 69% από το 64% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco- και βγαίνει κερδισμένος από τον πόλεμο κατά του «Ποταμιού», αφού σχεδόν εκμηδενίζει -από το 8% στο 3%- τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το νεοσύστατο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, παραμένει καθηλωμένος σε ποσοστά που απέχουν από την εκλογική έκρηξη που παρουσίασε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Ποσοστό 41% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κριτήριο της ψήφου τους στις ευρωεκλογές είναι η πολιτική σταθερότητα, ενώ 42% έχουν ως κριτήριο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ενα ποσοστό της τάξεως του 32% εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό, έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως το 45% δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν. Ποσοστό 29% θεωρούν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Οικονομία δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά, 21% τον Αλέξη Τσίπρα και 50% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν.