To υπουργικό βαθμολόγιο του Σαμαρά
Πώς αξιολογεί έναν προς έναν τους βασικούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός
Των Γιάννη Χρηστάκου, -Γιώργου Σιαδήμα-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Με συνέντευξή του στο διεθνές δίκτυο Bloomberg, ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά άνοιξε, με πλάγιο τρόπο, το θέμα του ανασχηματισμού, θυμίζοντας στους υπουργούς του το βαθμολόγιο που κρατά στον προσωπικό του υπολογιστή. «Παρακολουθώ τα χρονοδιαγράμματα που έχουν και ζητώ εξηγήσεις, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, εάν κάτι δεν έχει υλοποιηθεί. Χωρίς μισόλογα και δικαιολογίες». Με αυτά τα λόγια, ο Αντ. Σαμαράς έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, όταν δηλαδή θα έρθει η ώρα για τον τελικό έλεγχο στις επιδόσεις των υπουργών, και μάλιστα όταν ο κάθε ένας ξεχωριστά γνωρίζει τι πήγε καλά και τι όχι. Στον υπολογιστή του πρωθυπουργού έχει εγκατασταθεί ένα λογισμικό, με τη βοήθεια του στενού του συνεργάτη, Δημήτρη Πτωχού, το οποίο και παρακολουθεί όλο το κυβερνητικό έργο. Το πρόγραμμα αυτό έχει φακέλους με φωτεινές αλλά και ηχητικές ειδοποιήσεις για την πορεία των θεμάτων που έχει αναλάβει κάθε υπουργός και ενημερώνεται σχετικά όσο αυτά προχωρούν. Η σήμανση... κοκκινίζει όταν περνά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και τότε «παίρνουν φωτιά» τα τριψήφια τηλέφωνα. Μάλιστα, υπουργοί με σημαντικά χαρτοφυλάκια έχουν μεταφέρει στους συνεργάτες τους ουκ ολίγες φορές τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού σε αυστηρό ύφος για θέματα που έχουν μείνει πίσω, με την αυστηρή εντολή να τελειώσουν... χθες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, παρά τις «κίτρινες κάρτες» του Μαξίμου, δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν καλό βαθμό, δίνοντας την εικόνα ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βαρύ φορτίο που ανέλαβαν.
Ακόμη, στο βαθμολόγιο Σαμαρά υπάρχει η «διαγωγή»! Αυτή αφορά στην ικανότητα συνεργασίας με άλλους υπουργούς, καθώς τα περισσότερα από τα σοβαρά νομοθετήματα, και κυρίως εκείνα που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα για τη δύσκολη συμφωνία με την τρόικα, απαιτούν συνδιαχείριση όχι μόνο με έναν, αλλά με δύο και περισσότερους υπουργούς κάθε φορά. Ο Αντ. Σαμαράς θυμάται καλά τα όσα έγιναν με το γάλα, τη φορολογία των ακινήτων, τα βιβλία των αγροτών και ένα σωρό άλλα θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν υπήρχε έστω στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Στις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού καταγράφονται και κορυφαίες υπουργικές κόντρες που τραυμάτισαν την κυβέρνηση, δίνοντας εικόνα ασυνεννοησίας και έλλειψης συντονισμού, την οποία όμως καθημερινά ζητά ο κ. Σαμαράς.
Οι δυνατές εφεδρείες προς αξιοποίηση
Αν ρίξει κάποιος μια προσεκτική ματιά στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να καταλάβει πως εκεί ο Αντώνης Σαμαράς έχει τοποθετήσει κάποιες δυνατές εφεδρείες για την επόμενη κυβέρνησή του. Πέρα από το άνοιγμα στη νέα γενιά και σε στελέχη εκτός του κομματικού σωλήνα, στόχος είναι να βαθμολογηθούν και κάποιοι που θα μπορούν να έχουν θέση στον ανασχηματισμό.
Ο καθηγητής Ιατρικής, Χριστόδουλος Στεφανάδης, προαλείφεται για το υπουργείο Υγείας, ενώ το όνομά του είχε πέσει στο τραπέζι και τον Ιούνιο του 2012. Η Νίκη Τζαβέλλα, παρότι θεωρείται από τους υποψηφίους που έχουν πιθανότητες εκλογής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε κυβερνητική θέση σχετικά με την Ανάπτυξη. Από την άλλη, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργικός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού, Δημοσθένης Δαββέτας, που κατεβαίνει στην ευρωλίστα, θα είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλωστε, και την προηγούμενη φορά το όνομά του είχε παίξει για το Πολιτισμού.
Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο μπλοκάκι του ακόμα και βουλευτές που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά, αφού στόχος του είναι να αλλάξει ριζικά την εικόνα της κυβέρνησης με νέα πρόσωπα. Εν τω μεταξύ, αξιολογεί και τον «πάγκο» που έχει από στελέχη με προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Μαρκόπουλος κ.ά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Παίρνει «άριστα»
Ο Γιάννης Στουρνάρας στο βαθμολόγιο του Αντώνη Σαμαρά έχει πάρει «άριστα», με αποτέλεσμα, ενώ όλοι αναζητούν τον διάδοχό του αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του, όπως και ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός να σκέφτεται να τον διατηρήσει τελικά στο πόστο του. Ο ίδιος φαίνεται πως σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να ρισκάρει, αφού στα κουτάκια του υπολογιστή του παραμένει ανοιχτό το θέμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους, που δεν έχει να κάνει μόνο με την ευρωζώνη, αλλά κυρίως με τους άλλους 26 υπουργούς Οικονομικών.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ολοκλήρωσε το έργο του
Ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να πέρασε όλα τα «καυτά» ζητήματα του υπουργείου του, ο ανοιχτός όμως πόλεμος με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς τον οδηγεί στην έξοδο του υπουργείου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν καταγραφεί τα ζητήματα στα νοσοκομεία, αλλά και η ταλαιπωρία των ασθενών με τα φάρμακα. Επίσης, οι συχνές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης προκαλούν εντάσεις και συντηρούν σχεδόν καθημερινά τα προβλήματα στην Υγεία. Παρ όλα αυτά, ο πρωθυποργός έχει σημειώσει την αφοσίωση του Αδ. Γεωργιάδη και την τόλμη του να αντιμετωπίζει το πολιτικό κόστος. Γι αυτό υπάρχει η σκέψη για μετακίνησή του στο Ανάπτυξης, που έχει ανοιχτά ζητήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Καθυστερήσεις με ΟΤΑ
Ο Γιάννης Μιχελάκης πιστώθηκε από την αρχή της θητείας του την ταχύτητα στο θέμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, για το οποίο η τρόικα είχε βγάλει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση. Συνεργάστηκε καλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στα αρνητικά του χρεώνεται η μεγάλη καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις διαφόρων προβλημάτων στους δήμους, μεταξύ των οποίων οι διευκολύνσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ΟΤΑ. Επίσης, λόγω εσωκομματικής σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ, δεν προχώρησε το «σπάσιμο» των μεγάλων καλλικρατικών νησιωτικών δήμων.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με μνημονιακό άχθος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου του. Την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο, στον υπολογιστή του πρωθυπουργού ήταν ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που άφησε πίσω του ο Αντώνης Μανιτάκης. Στα θετικά έχει καταγραφεί και η συνεννόηση με τους άλλους υπουργούς, αφού το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, πρέπει αναγκαστικά να συνεργάζεται με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία.
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ελλειμμα συνεργασιών
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, οι «πτήσεις» του Κ. Χατζηδάκη είναι χαμηλές. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι τον φόρτωσαν με πολλές αρμοδιότητες και για αυτό το υπουργείο έσπασε στα δύο στον πρώτο ανασχηματισμό. Παρ όλα αυτά όμως, ο υπ. Ανάπτυξης έως τώρα έχει περάσει μόνο την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, και αυτή όχι αναίμακτα, αφού του χρεώνουν την έλλειψη συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία και με τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από την άλλη, το κορυφαίο στοίχημα της καθημερινότητας, το καλάθι της νοικοκυράς, δεν έχει κερδηθεί, αφού βιομήχανοι και επιχειρηματίες των τροφίμων έχουν κερδίσει αρκετές ευκολίες, εν τούτοις δεν πιέστηκαν για να προσαρμόσουν τις τιμές στα πετσοκομμένα εισοδήματα.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
Με τάσεις φυγής
Ο Νίκος Δένδιας επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αλλωστε, στο νομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα στη Βουλή ανέφερε πως «θέλω να πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο και το τελευταίο ». Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις, αφού ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε ζήτημα. Στα θετικά του είναι η βελτίωση της αστυνόμευσης στην Αθήνα, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Επιμελής, αλλά με κενά
Ο Γ. Βρούτσης έχει θετικά, και αρνητικά. Στα υπέρ του είναι η ηλεκτρονική ταξινόμηση όλων των ανοιχτών θεμάτων του υπουργείου του. Εχει εγκατασταθεί και το σύστημα που παρακολουθεί πόσες προσλήψεις, και απολύσεις γίνονται κάθε στιγμή. Στα αρνητικά του είναι η έλλειψη επαφής με τον υφυπουργό του, Β. Κεγκέρογλου, αλλά κυρίως η άκαιρη κίνησή του να φέρει στη Βουλή τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Πάντως, στα κουτάκια του Αντ. Σαμαρά βρίσκονται δύο μεγάλα κενά, αυτά των επικουρικών και των Ταμείων.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σε τεντωμένο σχοινί
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ειδικά μετά και την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, έχει περιέλθει σε δίνη, ενώ τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά συνεχίζει να σκιάζει το γεγονός ότι, ενώ υποστήριζε πως η υπόθεση με τη Χρυσή Αυγή ήταν νομικά απολύτως «δεμένη», υπήρξαν εξελίξεις, όπως η μη προφυλάκιση βουλευτών του κόμματος. Σε αυτή τη φάση, τρέχει να κλείσει τον αντιρατσιστικό νόμο, τον οποίο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν χωρίς διορθώσεις, ενώ ως πρώην συνδικαλιστής έχει «παρελθόν» με αρκετούς δικαστικούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Κρατάει ισορροπίες
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει καταφέρει να μειώσει τα έξοδα στο στράτευμα, αλλά και να διατηρήσει σε καλό επίπεδο τις ούτως ή άλλως δύσκολες ισορροπίες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στο χαμηλόβαθμο προσωπικό λόγω των μισθολογικών και άλλων περικοπών. Στα θετικά του προσμετράται ακόμα και η λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ενα θέμα που ήταν ανοιχτό στο κομπιούτερ του πρωθυπουργού και από προηγούμενες θητείες υπουργών Εθνικής Αμυνας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κακές σχέσεις με την Κ.Ο.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που στον τελευταίο ανασχηματισμό διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, παρότι βρίσκεται σε ένα υπουργείο που δεν έχει πολιτικό κόστος, δοξάζεται κρυπτόμενος. Δεν έχει να επιδείξει έργο, ενώ και οι σχέσεις του με τους κυβερνητικούς βουλευτές μόνο καλές δεν είναι, αφού δεν βγαίνει ούτε στα τηλέφωνα. Κάτι που το γνωρίζει και το πρωθυπουργικό γραφείο. Αντίθετα, δείχνει μεγάλη έμφαση στην προσωπική του προβολή, όπως φάνηκε και με τη φωτογραφία στον Λευκό Οίκο, που μπήκε ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και την Ολγα Κεφαλογιάννη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Τον έπληξαν τα διόδια
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιστώνεται το ξεπάγωμα των οδικών αξόνων και την επανεκκίνηση έργων που είχαν βαλτώσει και έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και νέες θέσεις εργασίας. Στα αρνητικά του όμως είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες, ο διπλασιασμός σχεδόν των διοδίων. Κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφύγει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις σχετικές συμβάσεις. Πάντως, το ζήτημα αυτό έχει καταγραφεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους των περιοχών που έχουν «στενάξει» από τα υψηλά διόδια.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Τον έπληξαν τα διόδια
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιστώνεται το ξεπάγωμα των οδικών αξόνων και την επανεκκίνηση έργων που είχαν βαλτώσει και έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και νέες θέσεις εργασίας. Στα αρνητικά του όμως είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες, ο διπλασιασμός σχεδόν των διοδίων. Κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφύγει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις σχετικές συμβάσεις. Πάντως, το ζήτημα αυτό έχει καταγραφεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους των περιοχών που έχουν «στενάξει» από τα υψηλά διόδια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
Πενιχρά αποτελέσματα
Ο Αθ. Τσαυτάρης κλείνει περίπου 2 χρόνια στο τιμόνι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Η έλλειψη συνεργασίας του με τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του, Μ. Χαρακόπουλο, ήταν παραπάνω από εμφανής, με συνέπεια να έχει μείνει πίσω το έργο στον τομέα των αγροτών. Την ασυνεννοησία χρεώνονται και οι δύο υπουργοί, ο βουλευτής Λάρισας όμως δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση. Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης ήταν απών σε όλη την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το γάλα, αφήνοντας τον Μ. Χαρακόπουλο να διαμαρτύρεται. Εμφανίστηκε την τελευταία ημέρα πριν πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ζητώντας και αλλαγές, ενώ έστειλε τελεσίγραφα στο Μαξίμου ότι δεν επρόκειτο να το ψηφίσει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αδυναμία διαπραγμάτευσης
Ο Κώστας Αρβανιτόπουλος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο, της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έγινε στη χώρα. Η αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος με τους πρυτάνεις οφείλεται και σε εκείνον, αφού του χρεώνεται κακή μεθοδολογία στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, στο σύνολό του το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο δεν έχει ακόμα κριθεί στην πράξη και η κατάσταση στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει ομαλοποιηθεί. Στα θετικά πιστώνεται το γεγονός ότι η σχολική χρονιά δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα.