Ιδιαιτέρως αιχμηρός απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη σχετική υπουργική διάσκεψη, που διοργανώθηκε από την Πολωνία και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 υπουργοί και Υφυπουργοί χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ιταλία κτλ.

Ο κ. Βλάσης αφού αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας σ’ ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο και με πολλές προκλήσεις περιβάλλον, προχώρησε σε αναλυτική αναφορά σειράς ζητημάτων που αφορούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων και στο αίτημα επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή σε τζαμί τόσο της Αγίας Σοφίας όσο και της Μονής της Χώρας, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν την προσπάθεια επιστροφής των μνημείων αυτών στο προηγούμενο καθεστώς τους.