Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την κυβερνητική και επιστημονική Ιερουσαλήμ, πως η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, εδώ και καιρό υπέβοσκε και εσχάτως φούντωσε που έλεγε ο αείμνηστος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Αιτία της σιωπηλής αυτής «κόντρας» δεν είναι η ουσία της διαχείρισης της πανδημίας, αφού ούτως ή άλλως η επιστημονική κοινότητα έχει τον πλέον κομβικό ρόλο σ' αυτό το μέτωπο, αλλά το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας που δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται, κόλλησαν όπως φαίνεται τον ιό που λίγο καιρό πριν είχε χτυπήσει ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς.

Αυτόν της δημόσιας διατύπωσης εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων για τους χειρισμούς που πρέπει να δρομολογηθούν σε μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους, κάτι που στην παρούσα συγκυρία (όπου το πρόβλημα με τα κρούσματα και τον αριθμό των διασωληνωμένων διογκώνεται και πάλι), προκαλεί σοβαρά ζητήματα. Για παράδειγμα, ο ένας εκ των επιστημόνων τάσσεται ανοικτά υπέρ της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, ο άλλος κατά.

Άλλα λέει για τις μεταλλάξεις κάποιος, τον αναιρεί λίγη ώρα μετά ο συνάδελφός του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή παρέμβαση των Χαρδαλιά και Χρυσοχοϊδη περί ανάγκης τήρησης των υπαρχόντων μέτρων και όχι της θέσπισης νέων. Όπως λοιπόν είναι σε θέση να γνωρίζει το parapolitika.gr, το Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (αλλά και τον Σωτηρη Τσιόδρα), προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο υποβολής εισηγήσεων της επιστημονικής ομάδας δια των ΜΜΕ, αλλά και των διαφορετικών εκτιμήσεων για υγειονομικά ζητήματα που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται σοβαρά και το σενάριο περιορισμού της «δραστηριότητας» των λοιμωξιολόγων στα media, στην βάση της από κοινού επιλογής κάποιων συγκεκριμένων προσώπων που ουσιαστικά θα μιλούν -περισσότερο από κάποιους άλλους και πιο επίσημα- για λογαριασμό της ομάδας.