Τις σοβαρές ανησυχίες του για τα ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του όπου είχαν μία 45λεπτή συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιανόητο και κορυφαίο θέμα» την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μείζον ζήτημα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας».

Ονομαστικές Ψηφοφορίες μέσω webex

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως αποτελεσματικότερο το μέτρο της ψήφισης δια τηλεδιάσκεψης, καθώς εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της επέκτασης του μέτρου της επιστολικής ψήφου, θεωρώντας ότι η αποστολή της ψήφου των βουλευτών εκ των προτέρων στις Γραμματείες των Κ. Ο λειτουργεί ως "φόβητρο" και αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την αποφυγή εσωκομματικών διαρροών σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η συνάντηση δήλωσε ο Κώστας Τασούλας.

Την διαβεβαίωση ότι θα επανεξετάσει τόσο την πρόταση του για τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο και το αίτημα του «για την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα «συρρίκνωση της δημοκρατίας», έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του έθεσε ζήτημα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για «συνάντηση που έγινε σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα», και τόνισε ότι εξήγησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κοινοβούλιο εν μέσω πανδημίας, τις οποίες και ο ίδιος ο κ Τσίπρας αναγνωρίζει.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τασούλας, αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αντικατασταθεί η επιστολική ψήφος στις ονομαστικές ψηφοφορίες και η διαδικασία να γίνεται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, με εικόνα και ήχο, εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τους προβληματισμούς του, «καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες κατά την εφαρμογή του στο παρελθόν».
«Σε μια ψηφοφορία με 300 βουλευτές είναι πολύ πιθανόν να τους προδώσει η τεχνολογία, ενώ η επιστολική ψήφος, αν και παρωχημένο μέτρο, είναι το πλέον ασφαλές, και συνταγματικό και αναλογικό, σύστημα» τόνισε ο κ. Τασούλας επικαλούμενος και την ομόφωνη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Αναφορικά με το αίτημα του κ. Τσίπρα να δρομολογηθεί άμεσα η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που αφορά το θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, ο κ Τασούλας τον διαβεβαίωσε ότι θα το επανεξετάσει, θα το συζητήσει με τη κυβέρνηση και θα επανέλθει για να τον ενημερώσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, εξήγησε στον πρόεδρο του ΣΎΡΙΖΑ τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, απορρίπτοντας ταυτόχρονα σκοπιμότητες ώστε να μην διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ενώ παράλληλα του επεσήμανε ότι έχουν ήδη διεξαχθεί 4 συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης έχει απαντήσει και σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση στην «ώρα του πρωθυπουργού.