Καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του Α. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σημείωνε με προσοχή και κατέγραφε, σε τι θα απαντήσει….μόλις πήρε τον λόγο στην πρωτολογία του εξήγησε « Η κοινοβουλευτική διαδικασία των ερωτήσεων δίνει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δυνατότητα, να διαμορφώσει το πλαίσιο και τον τόνο της συζήτησης. Είχατε την ευκαιρία, κύριε Τσίπρα, σήμερα να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό το οποίο υποκριτικά ισχυρίζεστε ότι σας ενδιαφέρει, η δήθεν ενότητα, οι δήθεν χαμηλοί τόνοι.

«Χρησιμοποιήσατε, δεκαεπτά φορές τη λέξη «κατηγορώ». Δεν θα το έλεγες ακριβώς μία προσέγγιση χαμηλών τόνων. Μόνο που όταν ο Εμίλ Ζολά έγραψε το «Κατηγορώ», ενημερώστε τον λογογράφο σας ότι εξέφρασε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό.

Σας επιστρέφω, λοιπόν, το «κατηγορώ», γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό και δυστυχώς το αποδείξατε ακόμα μία φορά σήμερα!» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Ποιος ήταν ο Εμίλ Ζολά που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός

Ο Εμίλ Ζολά  ήταν Γάλλος συγγραφέας και ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πολιτική φιλελευθεροποίηση της Γαλλίας και στην απαλλαγή του στρατιωτικού αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα, γεγονός που συνοψίζεται στη διάσημη ανοιχτή επιστολή του με τίτλο “Κατηγορώ”. Ο Εμίλ Ζολά ήταν υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1901 και το 1902.