Συμβουλές για το πώς η Γερμανία θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές υποθέσεις διαφθοράς, δίνει μέσω «Twitter» ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με τη γερμανική εφημερίδα «Bild» να εκφράζει έντονες αμφιβολίες σχετικά με την… αποτελεσματικότητά τους.

Όπως αναφέρει η «Bild», ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα, τονίζοντας μάλιστα ότι εκείνη την εποχή επέπληξε «αναιδώς» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει στη Γερμανία υποδείξεις για το πώς να αποτρέψει μελλοντικές υποθέσεις διαφθοράς, όπως το πρόσφατο σκάνδαλο με τις μάσκες, που κλόνισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η συμβουλή του: Η Γερμανία πρέπει να πάρει σαν παράδειγμα την Ελλάδα!», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Bild». Όπως συνεχίζει το άρθρο, στην Ελλάδα οι βουλευτές πρέπει να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, κοσμήματα και άλλα, καθώς και την προέλευσή τους, κάθε χρόνο. «Οι δημοσιογράφοι επιλέγουν από εκεί ενδιαφέροντα πράγματα. Μήπως θα ήταν αυτό μια λύση και για τη Γερμανία»; έγραφε ο Βαρουφάκης στο «Twitter».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η εν λόγω πρακτική έχει επεκταθεί νομικά αρκετές φορές, έτσι ώστε όχι μόνο οι υπουργοί, αλλά και οι βουλευτές, τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δικαστικοί αξιωματούχοι και ακόμη και οι ανώτεροι τραπεζικοί υπάλληλοι να δημοσιεύουν τον πλούτο τους κάθε χρόνο.

«Αυτό βοήθησε την Ελλάδα να καταπολεμήσει τη διαφθορά;», αναρωτιέται η «Bild». Η γερμανική εφημερίδα αναγνωρίζει ότι όντως το σύστημα διασφαλίζει πραγματικά τη διαφάνεια: κάθε χρόνο τον Μάιο δημοσιεύονται όλες οι δηλώσεις των πολιτικών και έτσι κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να μάθει για όλα τα υπάρχοντά τους.

Ωστόσο, εδώ έρχεται ένα μεγάλο «ΑΛΛΑ». «ΑΛΛΑ: Υπήρξαν ήδη περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπόχρεοι “ξέχασαν” να δηλώσουν τμήματα της περιουσίας τους», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Και όπως είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην “Bild”: “Το Πόθεν Έσχες” είναι εντελώς αναποτελεσματικό γιατί: Πρέπει να δηλώσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου. Εάν αδειάσετε τον λογαριασμό σας στις 29 και επαναφέρετε τα πάντα στις 3 Ιανουαρίου, έχετε πρακτικά κρύψει τα χρήματά σας».

Ωστόσο, η «Bild» διευκρινίζει ότι οι διαδικασίες κρατικής έρευνας μπορούν να διεξαχθούν ανά πάσα στιγμή εντός πέντε ετών από το έτος υποβολής. Η γερμανική εφημερίδα, όμως, δεν σταματά εδώ αλλά προχωρά και σε παραδείγματα «παραλείψεων» στη διαδικασία του Πόθεν Έσχες…

«Το τέλειο παράδειγμα μιας τέτοιας παράλειψης είναι η περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου: Το 2009 “ξέχασε” να δηλώσει 1,3 εκατομμύρια ευρώ και καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών», αναφέρει η «Bild». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως το θέμα αποκαλύφθηκε μέσω της «Λίστας Λαγκάρντ».