Η έννοια του «αυτονόητου» είναι εκείνη που προβάλλουν ουκ ολίγοι κυβερνητικοί αναφορικά με την απόφαση επαναλειτουργίας της αγοράς, απαντώντας στη ρητορική που αναπτύσσεται από μερίδα της αντιπολίτευσης.
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι η επαναλειτουργία της αγοράς με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα δεν είναι μονοδιάστατη και σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών, σε πρώτο επίπεδο, και την ανάγκη που υπάρχει για επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, σε δεύτερο επίπεδο.

«Αν το δει κανείς μακροσκοπικά, δεν γίνεται κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες χώρες, ούτε από εκείνο που έγινε την περασμένη χρονιά», σημείωνε με νόημα άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς. Εκείνο το οποίο σημειώνεται επίσης είναι πως τα κύματα πανδημίας που έπληξαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες ήταν σφοδρότερα από το πρώτο κύμα, κάτι που αποτυπώνεται και στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, οπότε οι συγκρίσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη πραγματικότητα. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινεί με σταθερά και οργανωμένα βήματα, με ορίζοντα η κανονικοποίηση της αγοράς να συμπέσει με την κορύφωση της διαδικασίας του εμβολιασμού σε ακόμα πιο πολυπληθείς ηλικιακές ομάδες.

Η παραπάνω συλλογιστική πορεία, στην οποία βασίζεται και η διαδικασία του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, χαρακτηρίζεται κάτι αυτονόητο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται και σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα ζητούν οι πολίτες και αποτυπώνονται στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων κοινής γνώμης. Στην ίδια λογική, εκείνο το οποίο τονίζεται με κάθε τρόπο είναι πως παράλληλα με τους εμβολιασμούς και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων το βάρος θα συνεχίσει να πέφτει στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, πάλι ως κάτι αυτονόητο, από τη στιγμή που το εν λόγω σύστημα βρίσκεται εδώ και δώδεκα μήνες στη δίνη του κυκλώνα.

Η παραπάνω διαδικασία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Εκείνο που προσάπτεται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ετεροπροσδιορίζεται, πέφτοντας πολλές φορές σε αντιφάσεις, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι το άνοιγμα των σχολείων τους περασμένους μήνες.
Εκείνο δε που προβάλλουν από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενθάρρυνε με κάθε τρόπο τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και σε καθημερινή βάση, χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στα κρούσματα, αλλά για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς γίνονται ειρωνικά σχόλια και άμεση συσχέτιση με τα κρούσματα.